recent posts

banner image

İyilik Yap İyilik Bul


 İnsan neden iyi olmak, iyi bilinmek ister?

Ya da neden iyilik yapar?

İyiliği hangi zamanlarda hangi aralıklarla yapma ihtiyacı hisseder?

......

Hiç tanımadığı mahallede, tanımadığı sokaklarda eve dönüş yolunda dolaşırken “Şimdi kendimi mutlu hissettim. İçim ferahladı.” diye düşündü Ahmet.

Güneş bir başka parlıyordu o sokakta yürürken. Gözünde adeta bir yıldız parlıyordu her zaman parlamayan cinsten. 

Bunca zaman sonra tanımadığı bu sokaklarda ne işi vardı? Niye gelmişti?

Birden aklına düşmüştü kendisinden daha zor durumda olan insanlar.

Yıllardır düzenli işi, uğraşları vardı. Geliri oldukça iyiydi. Çalışıyor, geziyor, gönlünce eğlenebiliyor güzel vakit geçiriyordu.

Bu yaşına kadar çalışmak, çabalamak, başkalarına muhtaç olmamaktı gayesi. Dahasını da düşünmemişti o güne kadar. Hayattaki pek çok konforu olmasına rağmen bazen yine de keyifsiz hissederdi kendisini..  Mutlu olup olmadığını sorgulardı. Sanki bir şeyler eksikti, bir şeyler yavandı. 

Yıllardır yakından tanıdığı arkadaşı Necati'den o cümleyi duyana kadar…

“Neden kendinden daha zor durumda olanlara bakmıyorsun? Belki de kıyasın değişir. O zaman daha mutlu olabilirsin belki.”  

İnsanın kıyasının değişmesi ne demekti? 

Kıyasını değiştiren kişi nasıl mutlu olurdu?

O konuşmanın üstünden haftalar geçmişti bu fakir mahalleye gelmesi için. Bu imkansızlıklar içindeki bu insanların yüzleri nasıl gülebiliyordu? Başlarda çok zorlanmıştı. Evlerinin halleri oldukça kötü görünenler vardı. Kırılan cam çerçeveyi naylon parçalarla kaplayanlar...

Ahmet daha önceleri hep “Daha fazla nasıl kazanabilirim? Daha fazla nasıl mutlu olabilirim?” diye düşünüyordu. 

Necati bir keresinde; “Şu insanların haline bakıp belki de haline şükredersin.” demişti.

Bir müddet önce gelip gitmeye başlamıştı bu mahalleye. Mahalleye gelme sayısı arttıkça başta gözüne takılan şeyleri yadırgamamaya başlamıştı. Mahalle sakinlerinin birçoğuyla tanışmış, dertlerini dinlemiş, haklarında epey bilgi sahibi olmuştu. 

O günlerden birinde tanışmıştı Mustafa’yla. Çok zeki, çalışkan bir öğrenciydi Mustafa.

İmkanı olmadığı için yırtık çanta ve sadece iki defterle gidiyordu okula. Okul dışındaki zamanlarda annesine yardım ediyor, kardeşlerinin her türlü bakımını üstleniyordu. Malum, geçinebilmek için annesinin çalışması gerekiyordu. 

Ahmet, Mustafa’nın gözündeki o ışığı görmüştü. Annesi ve kardeşleri için azimle çalışması, ayakta kalma çabası, Ahmet’e ışık tutmuştu adeta. Hayatta sadece kendi problemleri değil, başkalarının da problemleri olduğunu fark etti. 

Zamanla insanlara yardım ettikçe, kendi problemlerinin de artık o kadar ağır gelmediğini, hatta bazılarının kendiliğinden çözüldüğünü görmeye başlamıştı. Buna her seferinde şaşırıyordu. Ne kadar ilginç diye düşünüyor anlamaya çalışıyordu. 

Sonra 'sen boyutu' nu dinlemişti Necati 'den. 'İlişki Ustalığı' programına katılmıştı. 

“Karşıdaki insana yardım edersen, senin probleminin çözümü de kolaylaşır, yakınlaşır. Ne kadar sorumluluk alırsan o kadar yüklerin hafifler. Vererek azalmaz;  tam aksine aslında kendi imkanlarını genişletirsin. 'Ver ki veremediğini gör.” demişti.

                                         

Bunları dinleyince düşünüp de bulamadığı cevapları bulmuştu. Şimdi anlıyordu; Bu yüzden hafiflemişti. Yüzündeki gülümseme artık yaptığından daha emin, daha net bir gülümsemeye dönüşmüştü.  

Gün geçtikçe sadece maddi yardımla kalmıyor, Mustafa ve onun gibi imkanları sınırlı olan öğrencilere ders de çalıştırıyordu. Son aldığı kararlardan biri de bu çocukların sadece derslerine yardımcı olmakla kalmayıp yetişmelerine, hayata hazırlanmalarına da katkıda bulunmaktı. Almış olduğu bilgileri aktarmak için heyecan duyuyordu. Mustafa gibi olan daha nicelerine yardımcı olabilecekti. 

Karşındakinin iyiliği seni de iyi eder diye geçirdi içinden… 


İyilik Yap İyilik Bul İyilik Yap İyilik Bul Reviewed by Deneyimsel Tasarım Öğretisi on Ağustos 28, 2022 Rating: 5

78 yorum:

  1. Ellerinize saglik ne guzel anlatilmis iyiligin insana hissettirdigi gercek mutluluk...

    YanıtlaSil
  2. İyilik yapmanın insanin mutluluk iliskisi ne güzel anlatılmış emeğinize saglik

    YanıtlaSil
  3. 7’e 0 hiç bir zaman sorunsuz, dertsiz bir insan olamayız, zaten bu dünyaya geliş amacımız sorunlara ne tepki verdiğimizdir.
    Sorunlarımızı çözmek için bazen kendi yapıp ettiklerimiz yeterli olmayabiliyor, sorunlarımızın çözümü için başka insanlara yardımcı olarak, onlara gerçeği öğretmek için çabalayarak, maddi ve manevi desteklerde bulunarak kısmetlerimizi artırıp çözülmeyen sorunlarımızın çözüldüğünü görebiliriz.

    YanıtlaSil
  4. “ İyiliğin karşılığı iyilikten başka bir şey midir ki ? “ Emeklerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Doğru insan kıyasına göre mutlu oluyor. Sadece önündekileri değil geride kalanları görmek lazım. Çok güzel anlatılmış ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel .. Somutta vererek soyutta kazanıyor insan... Verenin vermeye ihtiyacı var... Ellerinize sağlık 🙂

    YanıtlaSil
  7. Başkasına iyilik yapmanın çok güzel anlatıldığı bir yazı olmuş👌

    YanıtlaSil
  8. İnsanların mutluluklarıyla mutlu olmak. Gerçekten erdemli bir davranış 👍🏽

    YanıtlaSil
  9. İnsanların sorunlarını çöz ki seninkiler çözülsün

    YanıtlaSil
  10. Ne kadar işe yarayan bir yöntem aslında ama ihmal ediyoruz

    YanıtlaSil
  11. İnsan neden iyilik yapar? yazının başlığını okuyunca hiç unutmadığım ve bende o güne kadar hiç bilincimin olmadığı bir konuyu hatırladım.
    Bir gün köy yolu dediğimiz bir yerden yaşlıca bir amcayı arabama aldım tanışma faslından sonra beni neden arabana aldın diye sordu şaşırdım öylesine farkındalığım olmadan iyilik olsun diye dedim amca bana hayatımın dersini verdi bir daha kime iyilik yaparsan Allah rızası için yap dedi . Deneyimsel Tasarım Öğretisi eğitimlerinden sonra farkındalığım dahada arttı.

    YanıtlaSil
  12. ihtiyaç giderirken senin ihtiyacının giderilmesi bu hayatın en güzel düzeni

    YanıtlaSil
  13. İyiliğin karşılığı, yalnızca iyiliktir ☺️

    YanıtlaSil
  14. Iyilik insana şifadır. onu yapan bilir, tadına Varan bilir. Eğer bilirseniz ekmeği paylaşmanın tadı ekmekten daha güzeldir.

    YanıtlaSil
  15. İnsan birinin ihtiyacını giderdiğinde görünen ötesinde kendi ihtiyacını da gideriyor. Aslında insanın karşı tarafa yaptığı her iyiliğin kendisine yaptığı bir yatırım olduğu sırrını çözdüğünde çözülemez denilen problemlerinin nasıl da çözüldüğünü hayretlerle izliyor😇💐

    YanıtlaSil
  16. İyiliğin karşılığı iyilikten başka bir şey midir?… güzel tazı için teşekkürler kaleminize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  17. Çok etkileyici bir yazı 👍

    YanıtlaSil
  18. İyilik yapmak ,iyi insan olmak …Emeğinize sağlık teşekkürler 💐

    YanıtlaSil
  19. Birçoğumuzun bildiği fakat uygulayamadığı gerçekler. Toplumda ne kadar çok kşi uygularsa toplumun o kadar düzeleceğj. Ülkemuzde insanmar zekatını tam verse uhtiyaç sahibi kalmayacak. Rabbim bu bilgileri hakkıyla idrak edip yaşayanlardan eymesin İnşaALLAH

    YanıtlaSil
  20. Her yazıyı çerçeve yapıp duvarima asmak isteği....

    YanıtlaSil
  21. Konu infak aslında. Buradaki infak sadaka. Sadaka insanın dünya ve ahretini güzelleştirdiği gibi ardından gelen insanlara da güzellik katar.

    YanıtlaSil
  22. O kadar güzel anlatılmış ki kendinde eksik olanın başkalarının mutluluğu ihtiyacı olduğunu görüp olanla yetinmek 🌸

    YanıtlaSil
  23. iyilige yurumek icin hep yolda olmali insan, kalbine sifayi orda aramali insan... 😇🙏🏿✨ emeginize saglik 🌻

    YanıtlaSil
  24. Elinize kaleminize sağlık etkili ve harika bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  25. iyiliği yaparken karşılık beklemeden yaparız. hayat bize onun karşılığını er yada geç verir.

    YanıtlaSil
  26. İyilik yaptıkça insan huzur doluyor

    YanıtlaSil
  27. En güzel şey, karşılık beklemeden yapılan iyiliktir.

    YanıtlaSil
  28. Birlik ve beraberliğimize ülkece en çok ihtiyaç duyduğumuz şu ahir günlerde sadece yardımcı olmak güzel ahlak ve samimiyeti öğretmeliyiz biz komşusu açken tok yatan bizden değildir diyen bir paygambein ümmetiyiz rabbim halis niyetli olanlardan eylesin inşallah hepsinizi rabbim emanet ediyorum

    YanıtlaSil
  29. “Karşıdaki insana yardım edersen, senin probleminin çözümü de kolaylaşır, yakınlaşır. Ne kadar sorumluluk alırsan o kadar yüklerin hafifler. Vererek azalmaz; tam aksine aslında kendi imkanlarını genişletirsin. 'Ver ki veremediğini gör.” demişti.
    Çok güzel bir tespit bunu yaşayarak gördüm çok özellikle yetim ve ihtiyaç sahibi ailelerimiz de çok yaşadım
    Bide canlı keşke bazı şeyleri görse de insanlar onun tadına varsalar kendilerini özellikle bu yola adarlar ömrümde hiç olmadığım kadar bu güzel işlerin içinde mutlu oldum hayattan tad aldım içim bir çocuğun mutlu olduğun da sek sek yaparak koşması kadar defalarca bunu yaparsam ayıp olurmu diye etrafıma baktım☺️
    Böyle iliklerine kadar işliyor o anki huzur ve mutluluk

    YanıtlaSil
  30. Karşındakinin iyiliği senide iyi eder ne de güzel söylenmiş bir söz iyilik ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi 😊

    YanıtlaSil
  31. Bizler bu dünyada gelip geçici fanileriz. Hep daha iyisine ulaşabilmek için daha cok çalışır çabalarız. Dertlerimize gelince hep büyütür, kabullenemediğimiz kibire dalarız."Hep banamı bu terslikler, neden ben, gibi sitem ederizyok onun arabası daha güzel yok onun evi var, bende çok çalışıyorum ama istediklerime ulaşamıyorum" gibi sitemleniyoruz.
    Oysaki halimize ne kadar şükretsek az.Çalışamayan, yada iş bulamayan hastası olan vs bunun gibi insanları kendi dertlerimizi bahane ederek unutmamalıyız. Sen varsa bir ver oluyorsa iki ver hiç yoksada tebessüm ver. Sana bir vermeyi nasip eden rabbim, sen bir verdiğinde sana iki misli geri verecektir.
    Unutma
    Hiç kimse rabbinden alacaklı göçmez.

    YanıtlaSil
  32. Cok güzel bi yazi olmuş ayni zamanda etkiliyici... Atalarimizin dedigi gibi 'Iyilik yap iyilik bul '

    YanıtlaSil
  33. İnsan bütüne bakmaya başlayınca kendini bütünle bir görebilir sadece kendi ihtiyaçları değil başkalarına da nasıl yardım edebilirim nasıl daha iyi olurum deyip özüne inebiliyor kendini yüreğini görebiliyor bu insanın kendini bulma yolculuğunun bir parçası

    YanıtlaSil
  34. Başkasına yaptığın iyilik, aslında kendine yaptığın yatırımdır. Ne kadar adaletli bir düzen...

    YanıtlaSil
  35. Ne kadar güzel anlatılmış . Bazen imkan imkansızlığın içinde gizlidir, bazen küçük diye görüp düşündüğümüz şeyler başkalarının hayatında daha farklı anlamlara sahip olabiliyor ve bazen küçük bir iyilikle başlıyor ve değişiyor herşey 🌸 iyi insanlar iyiki varlar . Bu hikayeyi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim ✨🌸

    YanıtlaSil
  36. Perihan
    Allahû Tealânın rızası gözeterek yaptığımız infakların yapılan iyiliklerin ;bire yüz bire beşyüz veren başaklar gibi artacağı müjdesi ile hayırlarda yarışanlar olunması gerekmekte.Ardımızdan ruhumuz için verenlerin olup olmıyacağı garantisi olmadığından;ne verirsen elin ile o gelir seninle düsturundan yola çıkarak hayırlarda yarışanlar olunsun inşallah.Bu yazıda bu güzelliklerin ifade buluşu olmuş.Çalışmalarınızın devamı dileklerim ile mutluluklar iyiliği yayan güzel yüreklerin olsun.

    YanıtlaSil
  37. Kaleminize ,yüreğinize sağlık.
    Yazı genç yetişkin kızımla yaptığımız bir konuşmayı hatırlattı . Ben de ona “belki senin mutluluğun başkalarını mutlu etmekte gizlidir.“ demiştim . Aynen böyle 🌷🦋

    YanıtlaSil
  38. İyilik yaparken kendimiz için değil Allah için yapmalıyız yaptığımız iyiliğide unutmalıyız hep kendimizi değil bizden daha muhtaç başkalarınada yardım edersek mutlu oluruz Rabbim bize daha fazla verir farkındalık yaratan güzel bi yazı olmuş

    YanıtlaSil
  39. Yüreğinize sağlık çok güzel anlatmışsınız

    YanıtlaSil
  40. İyilik... Karşındakinin iyiliği seni de iyi eder... Ne güzel...

    YanıtlaSil
  41. Çok etkileyici.. iyilik yaptıkça daha iyi oluyorsun

    YanıtlaSil
  42. Çok doğru bir tespit sonuna kadar katılıyorum

    YanıtlaSil
  43. İnsanın kendisi için yapabileceği en büyük iyilikmiş iyilik yapmak ☺️

    YanıtlaSil
  44. Emeğinize sağlık. Sade,güzel bir anlatım olmuş.Şükretmek için ne çok sebebimiz var ama göremiyoruz çoğu zaman.

    YanıtlaSil
  45. İyilik ne kadar kıymetli beklentiye girmeden içinde geldiği için birinin ihtiyacını görmek mutlu etmek en güzel bağ.

    YanıtlaSil
  46. İyilik yap, iyilik bul
    Çok etkileyici bir yazı
    Elinize, emeğinize, yüreğinize sağlık 🙏 👏

    YanıtlaSil
  47. İyilik yap, iyilik bul
    Çok etkileyici bir yazı 🙏👏

    YanıtlaSil
  48. Hele ki iyilik karşılıksız da tadından yenmez 😊😍

    YanıtlaSil
  49. Hem kendimizin,hem karşı tarafının birbirine iyileştirici etkisi ‘iyilik’👍

    YanıtlaSil
  50. Her zaman insanlara yardım ettiğinde Allah rızası için yapacağız çıkar gözetmeden böylelikle bizim kendi işlerimizde sorunlarımız çözümleriz kalpi iyi niyeti iyi olana Allah her zaman yardım eder.
    Manevi olsun made olsun yapılan iyilik herzaman yapana geri döner şüphesiz yapanı bulur.Allah a şükürler olsun.

    YanıtlaSil
  51. Verdikçe dahasına layık olacağını bilmek büyük konfor. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  52. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  53. Hiçbir karşılık beklemeden karşımızdakinin ihtiyacınız giderip yardım edebildikçe şüphesiz en ihtiyacımız olan anda kendi ihtiyacımız da aynı şekilde gideriliyor. "ben" değil "sen" diyebilmek başlıyor aslında her şey...

    YanıtlaSil
  54. Günümüz insanının tipik bir örneği Ahmet. Yaşadığımız şehirde her gün karşılaştığımız yüzlerce insanın temsilcisi adeta. Belki birçok şey sahibiz var, birçok şeye erişim sağlayabiliyoruz fakat mutluluk giderek uzak kaldığımız düşe dönüşmekte. Nasıl mutlu olacağımızı unuttuk veya bize unutturuldu. Gerçek iyilik nedir ve nasıl yapılır bilmiyoruz. Başkasına yaşatttığımız iyiliğin aslında özünde Kendimize yaptığımız iyilik olduğunu bize hatırlattığınız için binlerce teşekkür!
    Hep İyilikle kalabilmek dileğiyle..

    YanıtlaSil
  55. Güzel davranışta ve iyilikte bulunarak her kim ALLAH a kendini teslim ederse hem bu dünyada hem ahirette karşılığını bulur. Bunları bilerek yaşamak hayatın kalitesini arttırır.

    YanıtlaSil
  56. Çok beğendim gerçekten güzel bir yazı. Keyifle okudum. Karşı tarafa yapılan iyilik kadar insanı mutlu eden başka hiçbir şey yok.

    YanıtlaSil
  57. Beklentisiz yapılan iyilik mutlaka gelir bizi bulur

    YanıtlaSil
  58. kısa ve öz elinize sağlık

    YanıtlaSil
  59. Elindeki imkanlarlarla maddi manevi yardımlaşmak el tutup , elimizden tutulacağı demek.İyilik yapan aslında yardıma muhtaç olandan daha da muhtaç.

    YanıtlaSil
  60. İyilik yapan , iyiliğe muhtaç olandan daha da muhtaç.Ne mutlu iyilik nasibi olana

    YanıtlaSil
  61. Ne kadar güzel bir anlatım dili… Su gibi aktı adeta. 🙏🏻

    YanıtlaSil
  62. Derdin içinde dermanını bulmuş. Çok akıcı ve güzel bir yazım, okurken yaşadım 👏

    YanıtlaSil
  63. Çok güzel somut bir anlatım olmuş.
    Ver ki veremediğini gör alki alamadığını gör.



    YanıtlaSil
  64. İyilik yapan iyiliğe muhtaç olandan daha da muhtaç.Ne mutlu iyilik nasibi olana.

    YanıtlaSil
  65. İyilik yaptığında coktan iyileşmeye başlıyo aslında insan... blogdakı tüm yazıları genelde okuyorum. İyide geliyo!!.teşekkürler👏

    YanıtlaSil
  66. İyiliğin altında yatan temel unsur niyettir aslında kötü niyetle yapılan bir iyilik gerçekten iyilikmidir? Altından neler çıkar kim bilir.. Allah amellerimizi düşüncelerimizi hayırlı eylesin

    YanıtlaSil
  67. Çok doğru böyle yazılarla bizi aydınlatıyorsunuz teşekkürler

    YanıtlaSil
  68. Çok güzel, çok etkileyici bir yazı. Yapılan her iyilik sonunda bizi bulur. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  69. "Ver ki veremediğini gör" ne kadar da kilit bir cümle olmuş, iyilik deyince hep maddi bakarız, oysa kendinde olanı verebilmek işin anahtarı!
    İhtiyacını almak için kendinden verdiğinde açılıyor tüm kapılar... Emeğinize sağlık etkileyici bir konu olmuş.

    YanıtlaSil
  70. Iylik yap iylik bul diye bosuna denmemis ALLAH iylik yapanı unutmaz bir zaman gelir seni ödullendirir iylik yapmanin huzuruda bir başka olur vijdan rahatlıği huzur buldurur

    YanıtlaSil
  71. insan hayatında hiçbir şeyin tesadüf olmadığını ilk paragrafı okuyunca tekrar hatırladım, teşekkürler

    YanıtlaSil
  72. Nasıl mutlu olunurun cevabını veren güzel bir yazı emeğinize sağlık....

    YanıtlaSil
  73. Öncelikle böyle bir sanırım gerçek bir hikaye okudugum icin cok mutlu oldum. Aslinda hepimiz bazen bir Ahmet iz ve karşımıza bir Necati cikiyor. Iyilik yapmak aslında insan olmak mesele bu fakat bizler bize verilen bu mucize yasami hep daha fazla daha cok istemekle harciyoruz ki etrafımıza kör bakıyoruz ve sonra kendimizi de görmez hale geliyoruz. Çoğalan isteklerizde kayboluyoruz. Ta ki karşımıza birNecati çıkana kadar. Iyi olmak iyilik yapmak insani mutlu eder senin yasadigin sıkıntıları başkasının yasamamasi için yardim etmek inanılmaz guzel bir duygu işte o zaman yaşadığını ve dunyada bir işe yaradığını anlarsin çünkü seni yaradan RABBIN seni tüm varliklardan ustun kılan aklı verdi. Hayatta bir insanin yüreğine dokunmak kadar güzel bir şey olabilirmi. Ve hep daha kötüsü veya daha iyisi olacaktir hayatta ama aşağıya bakmak yukari bakmaktan daha kolaydir.

    YanıtlaSil
  74. ‘Ne kadar sorumluluk alırsan o kadar yüklerin hafifler. 🥲’

    YanıtlaSil
  75. ALLAH, ihtiyaç sahibinin ihtiyacını görendir.🤲
    İyiliğin karşılığı, iyilikten başka bir şey olabilir mi? Rahman 60

    YanıtlaSil
  76. Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  77. Ayten öztürk22 Aralık 2022 18:43

    Emeğimize yüreğinize sağlık .muhteşemsiniz …

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.