recent posts

banner image

Eyvah Yaşlanıyor muyum ?

Adettendir… Yakın zamanda memleketten gelindiyse, misafir ayrılırken küçük bir poşete memleketten getirilenlerden konulur, vedalaşırken eline tutuşturulur, sürpriz yapılır. Ya da misafirliğe gidildiğinde de mahcup ama bir o kadar da gururlu bir edayla ev sahibesine uzatır elindekileri insan… O naylon poşetin içindekiler gösterişli değildir ama kıymetlidir.

Bu niyetle mutfağa geçmişti; Teyzesine memleketten getirdiği salatalıkları ikram etmek için. Bir yandan da “görsen teyzeciğim nasıl güzel kokuyor. O kadar taze ki çıtır çıtırlar” diye anlatıyordu. Buzdolabının çekmecesini çeker çekmez gördüğü buruşukluk karşısında o da yüzünü buruşturdu. Az önceki neşeli ve kendinden emin hali kalmamıştı.

 ‘’Teyzeciğim, vallahi ben de kaç gündür evde yoktum; Ne zaman buruşmuş bu salatalıklar? 

Teyzem giderken ‘’Kalsın kızım, başka zaman verirsin. Düşünmen yeter.’’ diyordu. Belli ki o da beğenmemişti karşılaştığı manzarayı.

‘’Kaldık mı baş başa’’ dedi. Artık koronada yalnız kalmaktan mı neden bilinmez salatalıklarla bile konuşmaya başlamıştı. ‘’Siz ne ara yaşlandınız? Ne çabuk? Daha iki gün önce çıtır çıtırdınız’’. 

Tabağı kaldırırken vitrindeki yansımasına takıldı gözü. İç geçirdi bir anda içine bir hüzün dolmuştu sanki. O, yılların selfie çılgını, artık kendi görüntüsüyle pek de barışık değildi. ‘’Hangi ara bu kadar şey değişti? Çok erken değil mi?’’ diye düşünüyordu. Ruhunda hissettiği yaşla fiziki görüntüsünü örtüştürememeye başlamıştı. Bu durum canını sıkıyordu ister istemez. Kabulü zordu ama o da yaşlanıyordu.

Çünkü hayatta durağanlık diye bir şey yoktur. Her şey geçer, her şey değişir, akar gider bir nehir gibi. Bir şey başlar ve akabinde son bulur. Her yeni eskir, her doğan ölür.

Geçenlerde kızlarla buluşmuşlardı. ‘’Selin sen de hiç yaşlanmıyorsun. Senden şüpheleniyorum, vampir filan olma!’’ diye takılmıştı. ‘’Eee ben yıllardır yaptırıyorum şekerim’’ demez mi? Eliyle bir de şırınga hareketi yapmıştı. 

Yaşlanmayı nasıl kabul etsin!

İnsan yaşlanacağını hatırlatan her şeyi düşman olarak görüyor ve onu alt etmek istiyor. Sürekli estetik ameliyatlar olabiliyor, genç kalmaya çalışabiliyor. Oysa doğada bunu görmeyiz. Bir bitkiye yaşamda ne sunulduysa razı olur ve olması gereken ağaç olur, portakal meyvesini verir bir süre sonra ölür. Hiç bir zaman 'ben genç fidan olacağım' ya da 'hep fidan kalacağım' derdinde bir bitki göremeyiz. Ya da yaşlı bir kediden yavru kedi davranışları görmeyiz. Ama insan gerçeği kabullenmek istemez ve yaşlanmak hiç başına gelmeyecekmiş gibi yaşamak isteyebiliyor. Oysa gerçeği kabullendiğimizde her döneme uyumlu yaşamaya başlıyoruz aslında.. İnsan yaşlanmayı kabullenemediği için rahat yaşayamıyor. 

‘’Senin de şuralara lazım bak, seni olduğundan daha yaşlı gösteriyor’’ demişti. Gerçekten de dost acı söylüyordu. Herkes olduğundan genç görünmeye çalışınca kıyaslar bozulmuş, doğal yaşında olanlar daha da yaşlı gibi kalmıştı. Bu kadar kozmetik ve estetik imkânının olduğu bir çağda daha genç görünmeye çalışmazsan bakımsızlıkla itham ediliyordun. 

Birlikte çekindikleri fotoğrafa bakıyordu şimdi. ‘’Artık fotoğraflarda gülmemeliyim’’ diye düşündü. Selin fotoshop yapmadan koymuştu, ihtiyacı yoktu sonuçta. Ama ne kadar çizgileri düzeltilmiş olursa olsun, gözlerdeki o bakışa kimse bir şey yapamıyordu. Gözün rengini bile değiştiriyorlardı ama o geleceğe dair hayallerin, ümitlerin ışıltısını veremiyorlardı ki!

Aysun da lafa girip “ya kızlar ben de yaptırıyorum ama istemeyerek” deyip dudak büktü. Nasıl yani diye sorulunca “ya Sedat işte beni beğenmemeye başladı, gözümün etrafında, alnımda azıcık bir çizgi görse git şu kırışıklığını hallet deyip duruyor. Yüz gram kilo alsam büyük olay yapıyor.” Ben annem gibi şanslı bir kadın değilim. Annem o kadar kilo alıp o kadar cildi kırışmasına rağmen, babam onun etrafında dört döner. Hatta bir keresinde babam bize, ‘’Hiç biriniz anneniz kadar güzel olamazsınız.’’ demişti. Annem öyle bakımlı bir kadın da değildi, ömrü boyunca ne saçını boyatmıştı ne de cildini gerdirmişti. Öyle çok kılık, kıyafet, giyim meraklısı da değildi. 

Nasıl oluyor diye düşündü?

Aslında cevap basit ve belli.. Belirli bir yaştan sonra insan, somutluğun ötesinde bir şeyler aramaya başlıyor;  Soyutluk gibi... 

Çünkü somut düşünce, somut şeyleri beğenmek çocuklukta, gençlikte normaldir. Ancak yetişkin oldukça kişilerin soyutlaşabilmesi beklenir. İnsan kendisi de soyutlaştıkça aslında farkında olmadan soyut değerleri arar. Soyut değerler ile daha iyi hisseder, daha mutlu olur. Daha çok değer verir. Zannettiğimizin tersine..

Yani fiziksel bedenden ziyade bedeni nasıl kullandığı, nasıl oturup kalktığı önemli hale gelir. 

Gözlerinin renginden ziyade neye nasıl baktığı, bakışları önemlidir. O bakışlarla neye kızıyor, neye gülüyor, bakışlarında merhamet var mı? 

Genç gösterecek kıyafetler yerine kendine yakışanı bulması ve bir tarzının olması önemli hale gelir. 

Yüzünde cildinin pürüzsüz olması değil mimiklerinin ifadesi daha önemli olur.  

Somutun değeri anlıktır. Elindeki neyse, varsayalım ki çok mükemmel, mutlaka bir eksiklik olacak, mutlaka geriye gidiş olacak. İnsan soyutlaşmaya başladığında maddesel olan imkanları ve fiziği önemli olmaz. Onların yerini soyut değerler almalıdır. Çünkü soyutluk insanı güçlendirir, karizmatik yapar ve kontrol edilemez hale getirir. 

Dolayısıyla insan yaşlanabilir ama eğer soyutlaşırsa marifeti, albenisi de değerlenir. İşte o zaman o kadın bir genç kızın dahi göremediği değeri, ilgiyi görebilir. 

İnsan kontrol edemediğine hayran olur. 




Eyvah Yaşlanıyor muyum ? Eyvah Yaşlanıyor muyum ? Reviewed by Deneyimsel Tasarım Öğretisi on Ağustos 18, 2022 Rating: 5

101 yorum:

  1. Hayatta gerçekten her konuda soyutlaşabilmek mesele.. Soyut somuttan güçlü ve uzun süreli. Yetişkin insan soyutluğu olan kişiler..

    YanıtlaSil
  2. soyut somuttan üstündür. soyutluklarımızı artırmak dileği ile..

    YanıtlaSil
  3. İnsanoğlu hem somut olmaya çalışıyor..sosyal medya bu konuda somutluklarimizi çok iyi besliyor...ve ortaya koymamıza vesile oluyor...ama soyutlasabilmek bizi çok daha güçlü yapar...soyutlasalim inşallah...

    YanıtlaSil
  4. İnsan soyut değerleri arıyor ..Ne Güzel bir cümle ..

    YanıtlaSil
  5. Kadin olmak estetik kaygilarida beraberinde getiriyor. Çünkü yaratilis ozelligi estetikle ilgili.Begenilmek ,guzel gorunmek .Bu olumsuz bir sey degil fakat hayatinin merkezine bunu koyup,sadece bu konuyla yatar kalkar olmasi sahip oldugu olumlu ozelligin kendisine zul olmasina sebebiyet veriyor.Kadin hayatin icinde bu özelliğini gercek anlamda yerine getirebilirse bulundugu yere guzellik,neşe, keyif katar.Kendisiyle ugrasmaz,cevresine kattigi guzellikle genclesir,hayat bulur.Emeginize saglik .Deneyimsel tasarim ogretideki bilgileri aldikca insan somut ve soyut anlamda guzellesip genclesiyor.Egitimleri tavsiye ederim:)

    YanıtlaSil
  6. gerçek olana odaklanmamız gerektiğini ne güzel ifade eden bir yazı okudum , yazıyı okurken bir taraftanda hayatta ne kadar faydasız ve geçici şeylere zaman harcadığımızı da düşündüm . Evet tek kelimeyle Çok güzeldi Her şey gerçeğe uygun olunca sonunda pişmanlıkta yok Üstelik . Suni güzellik te kalıcı değil .. çünkü.. Evet tekrar Çok teşekkürler .

    YanıtlaSil
  7. Annenin albenisi marifeti yüksek olduğu için babanın gözünde en güzel kadın olmuş. Dolayısıyla doğuştan getirdiğimiz marifetlerle güzellik boy gibi, övmeye hakkımız yok aslında, biz kendimize marifet olarak ne kattıysak bizi biz yapan odur.

    YanıtlaSil
  8. Anlam yüklediğimiz şeyler bizi hayatta nasıl etkiliyor, kendimizi neler yaparken bulabiliyoruz...

    YanıtlaSil
  9. Bu hayatın geciciligini unutunca daha çok var olmaya çalışıyor insan daha görünür olmaya çalışıyor ne yazık ki...

    YanıtlaSil
  10. Eskiden kızlar annelerine,anneler kızlarına benzerdi.Şimdi anneler botoksla genç kız gibi, kızlar aşırı makyajla yaşından büyük gösteriyor. Hiç kimse bulunduğu durumu kabullenmiyor. Somutluk almış başını gidiyor. Hayatta her şey zıttını var ediyor. Somutluk arttıkça soyutluk azalıyor.Ve mutsuz insanların sayısı artıyor.

    YanıtlaSil
  11. Aslında yaşlanmıyoruz, yaş alıyoruz. Bunu bilince insan genç görünme gereksinimi duymuyor

    YanıtlaSil
  12. Nr yaparsak yapalım zamanı durdurmak elimizde değil. İnsan aslında somut ta ne kadar var olmaya çalıştıkçs soyuta da o kadar da hızlı güç kaybediyor. Halbuki kadın yaşlanınca değil yaş aldıkça soyutata güçlendikçe bir o kadar değeri artıyor.

    YanıtlaSil
  13. Güzel bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  14. Mükemmel bir yazı olmuş bakış açım değişti

    YanıtlaSil
  15. Asıl amacımızı seçtiysek ne önemi vardı ki kırışıklığın, süsün, güzelliğin , yakışıklılığın...somut beden miydi, madde miydi asıl olan . Yoksa neden gelmiştik buraya ? Ne yapacaktık ? Nasıl yapacaktık?Bu mu? Soyutun somuttan üstün olduğu yerde , başka başka yerlerde oyalanarak nasıl varırdık asıl amaca?

    YanıtlaSil
  16. Popüler kültürün herkesi tek tip haline getirme çabasına uyduğumuzda, onların bizi görmek istedikleri kılıklara bürünüyoruz. Oysa her insan ne kadar özel, herbir hücresi ile, parmak izi ile, elindeki, alnındaki çizgileriyle ne kadar biricik, bir tanecik. İnsanın yanılgıları onu tek ve özel olmaktan nasıl da genel, herkes gibi yapar hale getiriyor. Güzel olayım derken özel olmayı kaçırmak, ne kadar aldatıcı... Yine düşündüren, farkettiren bir yazı... Teşekkürler 🌸

    YanıtlaSil
  17. Kadın yada erkek olarak somutluğunu beğeniriz. Ama kişiyi hayatımızda anlamlı kılan soyut davranışlarıdır.

    YanıtlaSil
  18. İnsan hakkaten öleceğini kabul ettiğinde
    Gerçekten yaşamaya başlıyor

    YanıtlaSil
  19. Eğer bir günümüz diğerinden farklı değilse, tek ilgilendiğimiz bedenimizse, tabi ki kaygılanırız. Eski resimlerimize bakıp “Vayy be!” deriz.
    Ama her geçen yıl bana yeni deneyimler katabilmişse, yeni pişmanlıklarım olmuşsa, bir şeyleri yapmak kadar, bir şeylerden de sakınabiliyor olmanın kıymetini anlamışsam, yaş alıyorumdur. Her aldığımız yaş çok kıymetli.
    Acaba ben yaşlananlardan mıyım?
    Yoksa yaş alanlardan mıyım?

    YanıtlaSil
  20. İnsan kalıcı olmaya çalıştıkça geçici oluyor. Etki etmeye çalıştıkça etkisi azalıyor.

    YanıtlaSil
  21. Bu parçayı okuyunca annemin evdeki soyut gücünü düşündüm, evden birkaç günlüğüne ayrılsa yokluğunu çok şiddetli hissediyoruz:))

    YanıtlaSil
  22. Hayatta her şey geçici. O yüzden varolmaya çalışmak aslında boş bir çaba. İnsan yaşarken hiç ölmeyeceğini zannediyor ve geride herkesin hatırlayacağı güzel bir karakter oluşturmaya çalışmaktansa bir süre sonra kimsenin hatırlamayacağı somutluklarla vaktini harcayabiliyor…

    YanıtlaSil
  23. Sosyal medyada çoğu insan fotoshop yapılmış resimlerini en güzel hallerini sergilerken, bazı insanlar da kıyasa girip yaşlandım diye üzülüyor. Oysa yaş almak çok kıymetli. İnsan daha dingin daha bilge oluyor Bir çok konuda deneyim sahibi. Etrafına faydalı albenisi çok. Böyle bir kadın en güzel kadındır. Güzellik sadece somutta değil soyutta da aranmalı.

    YanıtlaSil
  24. Tam da yüzümde ki çizgileri fark ettigim anda okudum bu yazıyı. Ruhumdaki çizgileri onarmaya gayret ediyorum...

    YanıtlaSil
  25. Magazin programı izler gibi yaşanıyor hayatlar oysa soyutluğun farkında olup yaşanmışlıklar ne kadar kıymetli

    YanıtlaSil
  26. Her yeni eskir, her doğan ölür ❤️🌸

    YanıtlaSil
  27. O zaman somutta düzeltmeye çalıştıkça istenilen etkiyi kazanmıyoruz. Asıl etki soyutlaştıkça oluyor. Çok güzel denk geldi bu yazı :)

    YanıtlaSil
  28. Çok ilginç bir yaratılışa sahip insan. Vücudunun zerrelerine bakıp kendine ne yaptığını fark etmez, kendi başına buyruk olursa , boş ve faydasız bir yabani ot gibi olur.

    YanıtlaSil
  29. Tam da günümüzde herkesin derdi bu. Olduğundan genç görünmek daha da genç görünmek daha da daha da... insan bi süre sonra somutlaşsa.. telaşlar azalacak.

    YanıtlaSil
  30. Hayatin içinde hayata yaradılış a uyumlanmadığımız da, gerçeğî ayrıştiramiyoruz. Bu blokta da bunu öyle güzel anlatmışki anlatmanın yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
  31. Zamanı durdurmak için harcadığı kaynakları zamanı doldurmak için harcasa aslında bu kadar kompleks sahibi olmayacak insanoğlu, çünkü marifetlendikçe soyutlaştıkca görüntünün ötesi görünmeye başladıkça pek de önemi kalmayacak

    YanıtlaSil
  32. Annemin niye bu kadar popüler olduğunu anladım 😍

    YanıtlaSil
  33. Zaman akıp giderken ona direnmek yerine uyum sağlamak çok daha konforlu..
    Yılların kattıkları seni güzelleştiriyor mu?
    Yoksa ne anlamı var, güzel bakamayan gözün?

    YanıtlaSil
  34. Çok anlamlı sanirim bizlerde yavaş yavaş yaslaniyoruz. Tam da bunu düşündüğüm esnada çok güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  35. Gerçekten mükemmel bir yazı olmuş bana çok iyi geldi teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  36. İçini göremediğimiz bardaktan bile su içmek istemeyiz bardağın bile şeffafını ararız aslında hayatın her yerinde soyut somuttan üstündür….

    YanıtlaSil
  37. Somuttan soyuta geçmek nasip olsun :)

    YanıtlaSil
  38. Gerçekten çok güzel yazılmış. Okurken insanın gözünün önünden herkesin simasinin aynı olmaya başladığı. Herkesin birbirine benzediği, o kendine has bakış ve tarzlarin kalmadığıni ortaya koyan bir yazı olmuş.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  39. Gerceginle barişmayica da geçici sahte şeylerle barisiyorsun ....
    Emeğinize sağlık....

    YanıtlaSil
  40. İnsan kontrol edemediğine hayran olur... Çok güzelmiş... Bir de “ her yeni eskir, her doğan ölür” ne kadar basit ama kabullenmesi ne kadar zor bir cümle...

    YanıtlaSil
  41. Her yeni eskir
    Bir de biz kabullensek

    YanıtlaSil
  42. Somut güzelliklerimiz azalırken, soyut güzelliklerimizi arttırmak dileğiyle

    YanıtlaSil
  43. Çok güzel bir yazı olmuş. İnsanın gerçek güzelliğini soyutlaşma ile olduğunu çok güzel anlatmışsınız. 👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil
  44. Nasıl yaşadığı önemli insanın… nereye vardığı değil.. elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  45. Çoğu kişinin somut olmaya çalıştığı şu dönemde, tam tersi soyutlasabilmenin önemini çok güzel vurgulamış, emeğinize sağlık 👏

    YanıtlaSil
  46. Sahte olan her şey insana zarar veriyor. Botokslu bir yüz duyguları ifade edemediği için acı çekerken insanın başkalarını mutlu etmek için bunu yapmak zorundayım zannetmesi ne tuhaf. “Peki sen ne yaşadın?” diye sormamız lazım kendimize.

    YanıtlaSil
  47. İnsan gerçeği bilmese çok kolay yaşlanmaya, somut güzelliğinin azalmasına üzülüp büyük bir sorun haline getirebilir. Oysa soyut güzellik; somut güzellik azalınca artıyor. Yani kalıcı olan soyut güzelliği istiyorsak yaşımızın bize kazandırdığı olgunluğu aktarıyor olmalıyız. Soyutlaşabilmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  48. Bulunduğun yerde zamanda olmak çok kıymetli, ah eski zamanlar deyip özlemektense bulunduğun anın yaşın kıymetini bilip en güzel şekilde değerlendirmek dileğiyle.
    Kaleminize sağlık düşündüren güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  49. Ne güzel betimlenmiş. Teşekkür ederim yazıyı kaleme alan kişiye. Malesef o tarafa doğru itiliyor kadın kişisi. Bunda sosyal medyanın katkısı çol yüksek. Yapay çeneler,dişler,elmaçık kemikleri vs.. insan öz görüntüsümü yitirince samimiyeti de gidiyor sanki.

    YanıtlaSil
  50. Çok güzel ve insanı düşünmeye iten kıymetli bir yazı emeklerinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  51. Mutsuz insanlar kendilerini başka başka göstermek için, maddi gücü olanlar estetiklere , maddi olanaklari olmayanlar da filitrelere sarılıyor. Yaş alirken öğrendiklerimiz o kadar kıymetli ki aslında, eğer anlayabiliyorsak..

    YanıtlaSil
  52. Her yeni eskir.
    Her canlı ölür...
    Soyut güzelliklere..

    YanıtlaSil
  53. Özellikle tum kadinlarin estetik yaptirma zorunlulugu var gibi ,gizli bi psikolojik baski var, bunlarin sebebini ve neyin önemli oldugu cok net anlatilmis emeği geçenlere cok teşekkürler cok faydali bi yazi olmuş

    YanıtlaSil
  54. Insan gerçeği kabullenmek istemiyor ve yaşlanmak hiç başına gelmesin istiyor oysa soyutlasarak yaşlanmayacagini düşünemiyor

    YanıtlaSil
  55. Davranışın güzel olması. İnsanın mutluluğunun ışıltısının olması güzellik. Güzelliğin gerçegi ne?

    YanıtlaSil
  56. Daha 20’lerimdeyken, tedavi için gittiğim doktor ‘’Botoksa başlama vaktin gelmiş’’ demişti! 20’de botoksa başlayanı, 40’ında ne paklar diye düşünüp kaçmıştım.

    Daha o yaşlarda gençlerin kafasını bulandırmaya başlıyor sistem maalesef.

    Geçen biri yazmış ‘’Yanınızdakini kaybetmeyin, bir daha bulamazsınız’’ diye... Hakikaten de herkes o kadar aynı oldu ki... Muadili zaten varsa, kim birini arar, özler ki? Paketi janjanlı ama içindeki lezzet vermese bir daha almak ister miydik ki?

    ‘’Anne eli değmiş gibi’’ diye tarif ettikleri şey işte o soyut albeni... O izahı zor, yeri doldurulamayan şey...

    YanıtlaSil
  57. En güzel estetik gülümsemektir. O soyutluğu yansıtan o gülümseme:)

    YanıtlaSil
  58. Ne rahatlatıcı aslında bir kadın için, somut eskimeye yok olmaya mahkum ama soyutluk öyle değil. O zaman soyut güzelliğinizi artırmaya çalışmalıyız.. :)

    YanıtlaSil
  59. Aslında guzeliz be ya😊 Icten bir gulumseme, gozdeki o beyaz ifade... Hem de bedava🤗

    YanıtlaSil
  60. Gülizar Cebeci28 Ağustos 2022 23:12

    O kadar güzel bir konuya değinmişsiniz ki gerçekten de medyanın etkisiyle gerçek güzelliğin ruh güzelliği olduğunu unuttuk. Gerçek güzelliğin ruhta olduğunu hatırlamamızı sağlayan harika bir yazı. Tekrar tebrik ediyorum👏👏

    YanıtlaSil
  61. 35 yaşından sonra çevre baskıları ile bir taraftan yaşlanmamın kaygılarını taşırken diğer yandan hayatın koşturmacası içinde kayboluyoruz. Soyut gerçekliklere odaklanabilmek ne büyük erdem. Sadece bizim değil çevremizdekilerin de aynı erdeme sahip olması dileklerimle. 🙏

    YanıtlaSil
  62. Ne güzel anlatılmış, yazarı tebrik ediyorum. 👏🏻 Bu yazıyı herkesin okuması ve çevresindekilere okutması bu farkındalığın artması gerekiyor.

    YanıtlaSil
  63. Çok güzel bir kurguyla aktarılmış bir yazı, emeklerinize sağlık, okurken kendimden ve yakınlarımdan çok şey buldum bu yazıda. Etrafımızda çokça Selin var ama yine de mutlu değiliz, bize sunulan geçici mutluluklardan ziyade hepimizin aradığı şey aslında içtenlik ve samimiyet, dürüstlük ve çıkarsız ilişkiler.

    YanıtlaSil
  64. Somut hayatımızı ele geçirmiş durumda, derhal bu rüyadan uyanmalıyız fakat pek de kolay değil gibi. Soyut konusunu daha geniş ele alan bir makalenizi daha okumayı isterim.

    YanıtlaSil
  65. Evet somut eskir yaşlanır, soyut güçlü değilse çirkin görünür. Emeğinize sağlık faydalı bi yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  66. Bu yazı aslında kadınlara özgü gibi dursa da erkeklerin de bu soyutluk bilincine erişmesi gerekiyor. Ne yazık ki bazı erkekler de hala güzel görünen kadınların çekici olduğu yanılgısına kapılıyor. Bu güzel yazıyı okuyalım, okutalım.

    YanıtlaSil
  67. ÇOK GÜZEL BIR YAZI OLMUŞ YUREGINEZE KALEMINIZE SAĞLIK.RABBIM HERKESE GÜZEL YAŞ ALABILMEYI VE BUNDAN KEYİF ALABILMEYI NASIP ETSIN.

    YanıtlaSil
  68. Zuhal Şerefler30 Ağustos 2022 04:27

    Hayatta bazen en güzel şeylerin bize karşılıksız bir armağan olarak verildiğini fark edip bu düşünceyi paylaşanlara selam olsun.

    YanıtlaSil
  69. BİROL HAYRABOL30 Ağustos 2022 16:46

    ASLINA BAKARSANIZ NE YAPARSANIZ YAPIN BEDENINIZ SONUNDA MUTLAKA YAŞLANACAKTIR.ÖNEMLI OLAN RUHUNUZUN HEP GENÇ KALABILMESIDIR.HARIKA BIR YAZI OLMUŞ EMEGINIZE SAGLIK SAYGILAR .

    YanıtlaSil
  70. unuttuğumuz soyut güzelliğin soyut değerleri hatırlatan yazınız için teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  71. Her yeni eskir. Her canlı ölür.
    Önemli olan gözlerinin güzelliği değil. Bakışların güzelleşmesi.

    YanıtlaSil
  72. Güzel bir yazı olmuş, soyutluktur bizde kalan.✨

    YanıtlaSil
  73. Somutlugu ön plana çıkarıp şikayet ettigimiz şu donemde, çözümü göstermeniz cok kıymetli.cok teşekkürler

    YanıtlaSil
  74. Her sey geçici iken bu kadar kalici gibi davranmak yoruyor insanı gerçekten.

    YanıtlaSil
  75. Her zaman soyut somuttan üstündür..Değişmez. Günümüzde herşey somut olsa da..

    YanıtlaSil
  76. Ne güzel bir anlatım. Emeklerinize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  77. Aslında kadın herzaman zarif ve kıymetli …bozmamak lazım:(

    YanıtlaSil
  78. Önemli olan yaşlanmak değil o ömrü nasıl geçirdiğin.Zaman geçince elimizde kalanlar bize huzur veriyor mu, yaşadıklarım bana fayda vermiş mi? Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  79. Güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  80. İnsanlar somutlaştıkça düşüncelerde somutlaşıyor. Dolayısıyla hep somut güzellik arıyor insan. Deneyimsel tasarım öğretisinin dediği gibi soyut somuttan üstündür keşke bunu hakkıyla anlayabilseydik.

    YanıtlaSil
  81. Ne güzel yazılmış, esnetik kaygısı… Gösterilen, dayatılan şeylerden etkilenip, kendi görüntüsü ile uğraşıyor insan. İçi güzelleştirmek en önemlisi. Unutuyoruz bunu…

    YanıtlaSil
  82. Okumaya başladığımda yazının beni nereye götüreceğini bilmeyerek başladım. Devamında bedenimde gelişim gösteren belirtilerin ne kadar doğal ve herkesin geçirdiği bir süreç olduğunun farkında olmam gerektiğiyle yüzleştim. Üstelik insanın içindeki yalnızlık duygusuna da bir ses katıyor.

    YanıtlaSil
  83. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  84. İnsan yaşlandıkça tercih edilmeyeceğini düşünüyor 40 yaşına girdiğim şu günlerde iyi geldi bu yazı

    YanıtlaSil
  85. sürekli bir şeye şaşırıyormuş bakan insanlar hakakten dozunu kaçıranlar insanın bakmayasını getiriyorlar kendilerine :)

    YanıtlaSil
  86. İkisinden birini seçmek zorundaymışız gibi düşünüyoruz niyeyse.Bir insan bir ortama dış görünüşüyle girer karakteriyle çıkar . Kendine değer vermek, önemsemek(dolgu-botoks anlamında değil) soyut varlığından birşey kaybettirmez.Ama sadece özenli dış görünüşle var olamayız tabi ki, ne demiş Sezai Karakoç "herkes gibi olmak olmamak gibi birşey" . Bizi biz yapan hal-tavir,donanım ve yetkinliklerimize daha çok yatırım yapmalıyız.

    YanıtlaSil
  87. Sitede, Daha önce okuduklarım arasında en iyisi 👍

    YanıtlaSil
  88. kendimden kareler gordum

    YanıtlaSil
  89. Dolayısıyla insan yaşlanabilir ama eğer soyutlaşırsa marifeti, albenisi de değerlenir. İşte o zaman o kadın bir genç kızın dahi göremediği değeri, ilgiyi görebilir.

    İnsan kontrol edemediğine hayran olur.
    Harika bir tespit

    YanıtlaSil
  90. Asıl goremedigimiz burnunuzun dibinde olandır.soyut somuttan üstündür, çok açıklayıcı bir yazi

    YanıtlaSil
  91. Yaş da sevgi gibidir saklanamaz.
    Thomas Bekker
    Sevgiyle büyüdüysen, yaşadıysan o enerji tüm bedenine yansır.
    Yeter ki beynimiz yaşlanmasın.

    YanıtlaSil
  92. Doğadan transfer 🌺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel ifade ettiniz insan kendisini anlayabilmesi için seminerlere kadılması gerekir kaleminize emeğinize sağlık teşekkürler

      Sil
  93. İnsanlar bedeninden çok ruhunu besleyecek güzelleştirecek fiziki güzellik yok olup gider ama ruh ebedidir. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  94. Gelmiş 45-50 yaşına, hala güzellik hevesinde kalmış hovardalık peşinde insanlar yanıltmasın sizi:) onlar ergenlik denen level da takılıp kalmış :) referans aldığımız ölçü gerçek olmalı , bakın eski insanların o yaşlarına zerafete , nezakete , olgunluğa büründükleri yaşlar oysa 45-50 ler:) erkeği kadını günümüzde herkesi bir estetik merakı aldı gidiyor, neydi... reklamın iyisi kötüsü olmaz ... o mantık bu mantık...

    YanıtlaSil
  95. bir kadının gözlerinin değil bakışlarının güzel olması, dişlerinin değil gülüşünün güzel olması kıymetli :)

    YanıtlaSil
  96. Ne değil nasıl?

    YanıtlaSil
  97. Nasil yaptığındır fark katan

    YanıtlaSil
  98. Zeynep Çakar8 Eylül 2022 01:51

    Yüreğinize sağlık ❤️

    YanıtlaSil
  99. Insan kontrol edemediğine hayran olur..
    Çok etkileyici :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.