recent posts

banner image

Evlilik Başka, Yuva Kurmak Başka..

                                                

Seda, Emel, Merve ve Buket dört lise arkadaşı kırklı yaşlarına geldiklerinde buluşma kararı alırlar. Yıllar sonra bir araya gelen dört arkadaş ünlü bir sahil kafesinde sohbet edip eski günleri yad ederler. Aradan yıllar geçmiş hepsi de evlenip yuva kurmuştur. Sohbet bugünkü hayatlarına gelince konu neden evlenmek istediklerine gelir.

Seda, "Otuz yaşıma geldiğimde etrafımdaki bütün arkadaşlarım evlenmiş, aralarında çocuk sahibi olanlar bile olmuştu. Bir ben bekar kalmıştım. İnsanlar bana evde kalmış gözüyle bakıyordu. Acil evlenmem gerekiyor demiştim. Evliliği herkesin sahip olması gereken bir statü zannetmişim.”

Emel, "Ben çocuk sahibi olmayı çok istemiştim. Küçük yaşlardan beri anne olmayı hayal ederdim. Her gördüğüm bebeği severdim. Anne olmayı en büyük mutluluk sanırdım. Benim de bir çocuğum oldu. Çocuk sahibi olmak için bir erkeğe ihtiyacım vardı, elde ettim ama o çocuğun bir babaya ihtiyacı olduğunu düşünemedim. Çocuğun mutsuzken sen mutlu olamıyorsun.”

Merve, “Benim evlilik hayalim bile yoktu. Hakan benim peşimden çok koştu. Her köşe başında yolumu keserdi. "Sen benim çiçeğimsin kimseye koklatmam" derdi. Şimdi her gördüğü çiçeği kokluyor. Meğer hepsi elde etmek, başkasına kaptırmamak içinmiş.”

Buket, "Ben rahat bir hayat yaşamak istedim. Yıllarca çalışıp didinmekten yorulmuştum. Geniş imkanlara sahip olmak istedim. Şimdi para var ama eş yok. Adam işten güçten eve uğrayamıyor.”

Peki, gerçekte insan neden evlenir?

Aslında insan yuva kurmak için evlenir.

Peki, nasıl yuva kurulur?

Bir evlilik ile yuva kurabilmek için beş temel ilke;


1. İhtiyaç karşılayan olmak;

Kendimizden önce karşı tarafı düşünebildiğimizde yuva kurabiliriz. Yalnızca kendi isteklerimizi hedef alırsak sadece evleniriz. Birbirimizin ihtiyaçlarını karşıladığımızda bir bütün olabiliriz. İki yarımın bir tama dönüşmesi evliliği bir yuva yapar. Bunun için bir kadın olarak neler yapmam gerektiğini; bir erkek olarak neler yapmam gerektiğini bilmem ve uygulamam lazım.

2. Değişimi kendimizde başlatmak;

Karşı tarafı değiştirmeye çalışmak yerine biz tercih edilen hale dönüştüğümüzde yuva kurabiliriz. Biz kimseyi değiştiremeyiz, yalnızca kendimizi değiştirebiliriz ama biz değişirsek çok şey değişir. Karşımızdakinin değişmesinin yolu da bizim değişmemizdir zaten..

3. Beklentilerimizi yönetebilmek;

Yüksek beklentilerimiz bizi de karşımızdakini de yorar, daha çok kusur görmemize neden olur. Bu yüzden büyük hayaller kurmak yerine karşı taraftan beklentimizi düşük tutup, kendimizden beklentimizi artırdığımızda daha kolay mutlu oluruz. Şikayet ve isteklerimizle karşı tarafı yormak yerine, beklentimiz kendimizden olduğunda, kendimizi geliştirdiğimizde dünümüzden daha iyi oluruz. Bu da bizi hem çekici yapar hem de mutluluğun anahtarına ulaşmış oluruz.

4. Sorumlulukların dengesini kurabilmek;

Hayatta hepimizin rollerine göre sorumlulukları vardır ve bu sorumluluklar bize yük olmak için değil bizi geliştirmek içindir. Kendi sorumluluklarımızı yerine getirmek önemli olduğu kadar karşımızdaki kişinin de sorumluluklarını yerine getirmesine izin vermeliyiz. Sınırları koruyup, karşı tarafın sorumluluklarını üstlenmediğimizde ya da kendi sorumluluklarımızı karşı tarafa yüklemediğimizde dengeyi koruyabiliriz. Bu da bizim sadece evli değil aynı zamanda aile olmamızı sağlar.

5. Aynı yöne bakmak;

Bir evliliği yuvaya dönüştüren, çiftleri eş yapan ortak hedefler ve ortak problemlerdir. Birbirimize bakmak değil aynı yöne bakmak bizi bir yapar. Ailenin problemlerini, hedeflerini ortak hale getirmek ve bireyselimizden üstün tutmak bizi aile yapar.

Peki, aynı yöne bakıp aynı hedefe yönelebilmek ve birbirimizin derdini dert edinebilmemiz için ne yapmamız gerekir?

Birbirimize güç gösterirsek güç kaybederiz. Tartışmalarda iki taraf da güç kaybeder. Güçlerini birleştirenlerse aile olabilir. Bir çınar gibi yıllanmasına rağmen ayakta duran ve gölgesinde dinlenilen olunur.

Tüketimlere odaklanıp başkalarının hayatlarıyla kendi hayatımızı kıyasladığımızda, her şeyin mükemmel olması derdine düştüğümüzde asıl hedefimizden uzaklaşırız. Bunun yerine kendimizi başkalarıyla ya da başkalarının imkanlarıyla kıyaslamak yerine dünümüzle kıyaslayıp, dünümüzden daha iyi olmaya çalışırsak hedefimize konsantre olabiliriz. Bu da bizi baskılara daha dayanıklı hale getirir.

Hayat aslında bize sorulan bir sorudur. Asıl gayemiz bu sorulara doğru cevap verebilmek olduğunda bizi gereksiz meşgul eden sorulardan kendimizi ve birbirimizi koruyabiliriz. Birbirimizin kusurlarına değil beraberce aynı yöne bakan kişiler olduğumuzda, sadece evlenmiş değil aile kurmuş ve yuvaya sahip olmuş olabiliriz.








Evlilik Başka, Yuva Kurmak Başka.. Evlilik Başka, Yuva Kurmak Başka.. Reviewed by Deneyimsel Tasarım Öğretisi on Ağustos 24, 2022 Rating: 5

116 yorum:

  1. evlenince yuva kurulacağının zannedildiğine inanlara gerçeğe yaklaştırmak emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Kimse boşanmak için evlenmez
    Evlilikte 2 kişi bir olabiliyormu?
    Karşılıklı aynı yere bakilabiliyormu?
    Evlilikte kriterler ?
    Cok guzel bir yazı olmuş
    Elinize saglik

    YanıtlaSil
  3. Günümüz de evliliklerin neden yürümediğine dair çok güzel bir yazı kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Aynı evde başka dünyalar… mesele aynı yöne bakabilmekmiş…

    YanıtlaSil
  5. Günümüzde herkesin evde televizyona telefona bakıpta yanındakiyle ilgilenmediği bir zamanda …Ne güzel denilmiş aynı yöne bakabilmek ,ihtiyaç karşılayan olabilmek. ❤️

    YanıtlaSil
  6. İnsan sadece bu makaledeki okuduklarını hayatına geçirerek bile evliliğindeki problemlerinin çoğunu çözebilir... Teşekkürler emeğinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  7. Evlenme kararından önce düşünülmesi gereken konular, aynı yöne bakabilecek bir eş bulabilmek çok önemli, kaleminize sağlık, çok faydalı bi yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  8. İlişki kurmadan önce ...evlenmeden önce inşallah iliskilerde ustalık herkese nasip olur...biz çok şey kazandık..sayenizde...Allah eaxi olsun tüm eğitmen hocalarımızdan...

    YanıtlaSil
  9. İnsan ne hayaller kuruyor ama yuva kurabilmek güzel hayaller ile olmuyor. Gerçekleri bilmek ve ona uygun yaşamak gerekiyor. Bunun için 'Kim Kimdir ' ve 'İlişki Ustalığı' programı almalı herkes..

    YanıtlaSil
  10. 'Evlilik aynı yöne bakabilmek.' şimdiler de ise herkes bireyselci aynı evin içinde ev arkadaşı gibiler :(

    YanıtlaSil
  11. Eğer evliysen hayatının büyük bölümünü eşin kapsıyor demektir. Karşılıklı ihtiyaç giderilemiyorsa mutsuz bir yaşama Evet demiş oluyorsun.

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel bir yazı. Aynı çatı altında ayrı dünyalar yaşamak değil. Bir olmak birlikte aynı yöne bakabilmek evlilik. Ne güzel anlatmışsınız.🙂🏠..

    YanıtlaSil
  13. Evlenmeye hazırlanan insanların değil, karşısındaki kişiye bağımlılığından evlenmeyi düşünenlerin evlendiği bir çağda, yuva kurmak hayal gibi… dört duvarlarımızı yuva çevirmek nasip olur mu acaba bize de?

    YanıtlaSil
  14. Keşke herkes bu farkındalığa sahip olsa..

    YanıtlaSil
  15. Evlilik ilişkisinde ki dengeleri ne kadar güzel anlatmışsınız..Mutsuz evlilikleri mutlu yuvaya dönüştürebilmenin anahtar ilkeleri anlatılmış çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. Muhteşem bir paylaşım,bu yaziyi herkes okumali; evli olanlarda,bu yaziyla ilişkisini toparlayabilir icin mutlaka okumali,herkesin arayip bulamadığı belkide sebebini göremediği sorunlarin sebebini ve cevabını vermişsiniz ,ilminize yüreğinize saglik:)

    YanıtlaSil
  17. Bu bilgilere evlenmeden ulaşabilmiş olsaydık.💔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir şey için geç değil. Diğer yazılarda da problem çözümleri ve kişinin hayatını nasıl toparlayabileceği anlatılıyor. Ama tabii eğitimlere katılmadan olmuyor.

      Sil
  18. Harika bir yazı. Keşke bütün gençler bu yazıyı okuyabilse bu seminerlere katılabilse. Evliliğin bütün stratejilerini açıklıyor. Evlenmiş olmak İçin, yaşım geçmeden çocuk sahibi olmak için evlenilmez. Hele ki kimseyi değiştiririm istediğim kıvama getiririm diye hiç evlenilmez. Aynı evde ayrı hayatlar ve sonu hüsranla biten ayrılıklar. Ben sen değil bir olabilmenin aile olabilmenin faydası çocuk yetiştirirken anlaşılır.

    YanıtlaSil
  19. Aynı yöne bakamayınca ayni evi paylaşan arkadaslar gibi oluyorsun. Yer farklı yön farklı bakışlar farklı...

    YanıtlaSil
  20. Yanlış sebepler ve doğru çözümler ne de güzel anlatmış. Biraz üstünde düşününce, 5 temel üzerine evliliği inşa edince üstüne tahta da koysan, kiremit de koysan, branda da örtsen yuva olur.

    YanıtlaSil
  21. Evlilikle ilgili okuduğum en bilinç açıcı yazıydı emeğinize sağlık🌷

    YanıtlaSil
  22. Büşra diye biri24 Ağustos 2022 23:33

    Evliliğe dışardan bir bakış açısı getirilmiş, bilinç açıcı bir yazı. Görünen o ki, evliliği gerçek olmayan sebeplerden yapanlar işin sonunda 'Artık ne sen Leyla'sın ne de ben sana Mecnun' modunda yaşıyorlar. Burda biz bekârlara ders çıkaracak çok şey var. Emeğinize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  23. Bu makaleyi evlilik aşamasında olan herkesin okuması ve eğitimlere kesinlikle katılması gerekli

    YanıtlaSil
  24. Evlenmek için evlenmemek gerekli tabiki bunu insan bazen tecrübeyle anliyor ama yuva kurabilmek için sayılan kriterleri gözönünde bulundurursak mutlu ve sağlıklı yuva kurabiliriz çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş tesekkurler

    YanıtlaSil
  25. Evlilik gercegini anlatan faydalı ve keyif veren bir yazı...Ellerinize emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  26. Süpermiş evliliği her an toparlayabilecek bir yazi. Yazanın yüreğine sağlık.
    Hülya

    YanıtlaSil
  27. Evlilik gibi önemli bir karardan önce İlişkilerde Ustalık Seminerine katılmanın faydalı olacağını düşünüyorum

    YanıtlaSil
  28. Evlilikte denge(mutluluk) ben olmayı unutup biz olmaktan geçer.Farkındalıkları kabul etmek biz olmayı sağlar

    YanıtlaSil
  29. Evli olmak başka, aile olmak başka. İnsanın isteği ile yönü nasıl da değişebiliyor. Kolayı zorlaştırabiliyor ya da zoru kolaylaştırabiliyor...

    YanıtlaSil
  30. Günümüzde evlilikler aynı evin içinde ev arkadaşı kıvamında devam ederken ne guzel anlatılmış bir olabilmek, aile olabilmek emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  31. Aynen öyle önce kendimizi değiştirme yi denemeliyiz ve vazgeçilmez olmak için al benilerimizi arttırmak gerekir sonra herşey zaman la düzeliyor zaten

    YanıtlaSil
  32. Evlilik öncesi okunması gwrekm muhteşem bi yazı olmuş👌

    YanıtlaSil
  33. Allah ihtiyaç görendir, bir kez daha şahid oldum.Çok ihtiyacımın olduğu bir zamanda denk geldi.Emeği geçen herkesten Allah razı olsun🌹

    YanıtlaSil
  34. Ben değil "BİZ" olmak..
    Haklı olmak mı? Mutlu olmak mı? Aynı pencereden bakmaya çalışmak..
    Emek,saygı ve bunları yapabildiğiniz zaman zaten seviyorsunuzdur mutlu son yuva oluşmuştur..

    YanıtlaSil
  35. Çok güzel bir deneyim transferi olmuş teşekkürler 💐

    YanıtlaSil
  36. Evlilik çok kolay değil elbette ama ufak dokunuşlarla büyük zorluklar kolaylaşır iyiki stratejiler var ve alabilmeye hamdolsun….

    YanıtlaSil
  37. Proje evlilikler var artık.,Şu diplomaya sahip, şu gelirde, şu fiziksel özelliklere sahip olsun.. Aynn adreste ikamet etmekten öteye geçmeyen evlilikler., Biz olamayan, bir olamayan çiftler..Amaçsız beraberlikler..Evlenmenin bir maksadı olmalı, tarafları iyileştiren..

    YanıtlaSil
  38. Evlilik kırmızı cüzdanı havaya kaldırıp poz vermek, damadın ayağına basmak değil; ortak hedefe ortak bedeller ödemekmiş.Amaç bu olmayınca nişanlıyken torpidosundan güller sunan adam; evlenince seni arabadan atabiliyor.

    YanıtlaSil
  39. İnsanlar neden evleniyor? Herkes evlendiği için evlenmek gerektiğini düşünüyor. Herkes telaş içinde anlamsızca bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ama DTÖ burada kişiye neyi neden yaptığını soran bir öğreti.

    YanıtlaSil
  40. Başlık herşeyi özetlemiş, evlilik başka yuva kurmak başka… Yuvayı hak edecek davranışlar varsa Yaratıcı eş de verir evde sen yeter ki sebepler oluştur. Kaleminize sağlık…

    YanıtlaSil
  41. Aile olmak için aynı yöne bakmak gerekir. Ama günümüzde herkes elindeki tabletlere telefonlara bakıyorken bu mümkün olmuyor...

    YanıtlaSil
  42. Evliliğin olmazsa olmazları yazılmış, çok güzel bir yazı....

    YanıtlaSil
  43. Evlenecekler ve evlenenler için ne güzel bir paylaşımdı. 👍 tekrar evliliğimde ki seçimlerimi , ve yapabildiklerini , gözden geçirme fırsatı yakaladım adeta Bu güzel yazıyla . D.TÖ ‘ eğitim Seminerlerinize arkadaşlarım katılmıştı çok faydalanmışlardı . Bana da tavsiye etmişlerdi . ben de katılmak istiyorum en kısa zamanda… inş çok teşekkürler…blog yazılarınızı heyecanla önle solukta okuyor, yenilerini merakla bekliyorum .

    YanıtlaSil
  44. Evlilik nikah ile olmaz, nikah yuva kurdurmaz... Boşanma davalarına bakan bir avukat olarak tespitlerinizi çok beğendim. Karşılıklı ihtiyaç görüp- ortak problemlerle aynı yönde ilerlemek ilişkiyi yuvaya dönüştürüyor... Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  45. Neyi ne niyetle yaptığın yolun nasıl geçeceğini de belirliyormuş.

    YanıtlaSil
  46. İnsan evlenince sürekli onu mutlu etmeye çalışan biri olacak hayatında zannediyor. Halbuki her insan kendinden yana. Bunu unutabiliyoruz. Halbuki biz ihtiyaç karşılayabilen olduğumuzda bizimde ihtiyaçlarımız karşılanıyor:))

    YanıtlaSil
  47. Aynı yöne bakabilmek, yan yana durabilmek yuvayı oluşturan.. 💗

    YanıtlaSil
  48. Güç gösterirsek, güç kaybederiz . Aynı yöne bakarsak aile olabiliriz...
    Ne güzel yazı. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  49. Ne kadar doğru tespitler 👏🏻

    YanıtlaSil
  50. Çok deyerli bilgiler gençler bu bilgiler ışında olsa daha sağlıklı yuvallar kurulacak okuyup geçmeyin lütfen uygulayın kadınsı ve erkeksi bedelde ben kendi ailemde bir çok sorunu gördüm ve çözümleri bulmak çok güzel dününüzden daha iyi olmanız dileğiyle

    YanıtlaSil
  51. Çok doğru tespitler, harika bir yazı olmuş, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  52. Evliliğin özünde, ilişkinin özünde ihtiyaç karşılamak olduğunu çok güzel anlatmış. Karşılıklı ihtiyaç karşılanmıyorsa kaynaşma da olmuyor.... İnsanlar yine hayattaki yalnızlıklarından kurtulamıyorlar. Emeklerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  53. Çok çok faydalı bir yazı olmuş, ellerinize sağlık. İlişkinin özünde karşılıklı ihtiyaç karşılama var. İnsan zaten her ihtiyacını kendi görebilir ama birisinin onun yerine görüp ihtiyacını gidermesi sevildiğini anlamını hissettiriyor....

    YanıtlaSil
  54. Evlilik aile olabilmektir. Güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  55. Evliliği amaç edinip , yani sonuca odaklanırsak maalesef sonu mutsuzluk oluyor. Her konuda böyle değil midir. Öncelikle insanın kendini çok iyi tanıması ve evlenmeden önce de tek başına hayattan keyif almasını bilmesi gerekiyor. Bu durumda evlilikle ilgili mutluluk hak edişi veriliyor diye düşünüyorum. Karşı tarafta aynı yapıda ise bütün tamamlanmış oluyor. Gerisi teferruat diye düşünüyorum. Her konuda olduğu gibi insan kendini tanımalı öncelikle. Ben evlilikten ne istiyoru mu kendimize sorarsak, isteklerimiz bizi yanıltacaktır. Çünkü istek duyguların aktifleştıği durumlardır ve bize hata yaptırır.

    YanıtlaSil
  56. Arabanın tekerleği gibi çiftler aynı yöne gidebilmeli gerçektende ...
    Yoksa nasıl olacak ki bu İşler.

    YanıtlaSil
  57. Faydalı bir yazı olmuş böyle yol gösterici yazılara çok ihtiyacımız var hemen kızlarıma da yollayacagim bu yazıyı.Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  58. Her şeyin olduğu gibi evliliğin de gerçeğini bilerek evlenmek...
    Çok güzel bir yazı olmuş emeklerinize sağlık 👏🏼

    YanıtlaSil
  59. Aynı amaca yönelerek yanyana yürümek… Tüm mesele bu💐

    YanıtlaSil
  60. Girdiğimiz süreçlerin ne olduğunu, bizden ne beklediğini o sürece girmeden önce bilmek, deneyimsel bilgi elde etmek çok önemli. O zaman beklentilerimizi, bedellerimizi doğru yere oturtabiliyoruz.

    YanıtlaSil
  61. Evlilik… Adı var bedeli yok.. Yuva kurmak bedeli çok ama isteyen?..

    YanıtlaSil
  62. Yazı bende derli toplu, anne nasihati tadinda bir kamu spotu metni tadı bıraktı. İlgileri için kıvamında ve faydalı. Üstelik yorumlardan anladığım kadarıyla pek çok kişi için aydınlatıcı nitelikte.

    YanıtlaSil
  63. Nikah başvurusu yapan herkese bu yazı okutulmalı, iyice anlamadan da evlenmesine izin verilmemeli bence :D ;P İşte amaçlar ve beklentilerin yeri farklı olunca bin bir zorlukla kurulan yuvaların yıkılması kaçınılmaz oluyor. Dtö insana, kendisini kendisinden daha iyi anlatan bir ilim olunca her yazıda yapıp ettikleri film şeridi gibi gözünün önünden geçiyor

    YanıtlaSil
  64. Elinize sağlık... Teması bol olsun

    YanıtlaSil
  65. Evlilik denince hiç bunları düşünmüyoruz. Evli olmak istiyoruz ama bekar hayatımızdaki gibi yaşamak istiyoruz. Yani biz gibi görünüp ben olmaya devam etmek. Bu yazıyı yazana teşekkürler bana düşünmediklerimi düşündürdüğü için...

    YanıtlaSil
  66. Evlilik öncesi bu bilgileri bilmiyorduk ;( Çok faydalı ve güzel bir yazı olmuş.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  67. Aynı yöne bakınca , eşinin ,kendinin farklılıklarını anlayıp kabul edince ve beklentini doğru yerleştirince mutlu bir Aileye sahip oluyorsun.

    YanıtlaSil
  68. Aile olmak aynı yöne bakabilmek ne kadar doğru

    YanıtlaSil
  69. Aynı yöne bakmak, karşı tarafın ihtiyacına odaklanmak bu işin sırrı gerçekten
    Ama insan tam zıttını yapıyor, sadece kendi isteklerine odaklanıyor, o değişsin diyor ve evlilikler çatırdıyor
    Çok güzel stratejiler verilmiş
    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  70. Bilinç açıklığı gereken bir konu,böyle bir yazıyla bilinç açıklığı sağladığınız için teşekkürler 🦋

    YanıtlaSil
  71. Herkesin evli ve yuvalı olabilmesini dilerim..

    YanıtlaSil
  72. Evlenmeden önce mutlaka bu yuva kurmanın gerçeklerinin anlatıldığı bir kurs ve ehliyet belgesi almak lazım bence...

    Hep peri masalı gibi anlatılıyor, bu beklentiyle başlayan ilişkide nasıl hayal kırıklığı olmasın?

    YanıtlaSil
  73. Her şeyde olduğu gibi iyi bir evlilik için de ilim lazım :)

    YanıtlaSil
  74. Evlenebilmek için asıl gerekli olanım ihtiyaç gidermek olduğunu farkedince süreçler daha da kolaylaşıyor aslında.

    YanıtlaSil
  75. Ne güzel bir paylaşım ellerinize sağlık , bence evlenmeden önce herkesin bu kıymetli seminerlerden faydalanması gerek daha güzel ve mutlu evlilik yuva kurabimeleri için 🌼

    YanıtlaSil
  76. Iyi bi yazi gercekten herkes okumali. Evlilik ve aile kurmak icin insan birbirlerini tamamlamalari gerekir sadece sen veya Ben degil biz olarak bakmak gerekir.

    YanıtlaSil
  77. Bu bilgileri daha önce bilmiş olsaydım yıllarım boşuna geçmezdi. Doğru seçim ve güzel giden bir evliliğe sahip olabilirdim.

    YanıtlaSil
  78. Evliliklerin çoğunun ticarete döndüğü bu dönem için ihtiyaç duyulan bilgiler. Aile olmak ve evlenmek farklı şeyler… Teşekkürler bu güzel, faydalı bilgiler için 💐

    YanıtlaSil
  79. Mesele evli olmak değil mesele yuva olabilmekmiş. Zaten bunu hissettiğim de evli kalmamın bir anlamı olmadığı kararını verdim.Yuva oldugunda evlilikler uzun yıllar ve sağlıklı ilişkiler boyutunda oluyormuş.Ellerinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş:)) Hayırlı yuvalar kurabilmek dileğiyle … :)

    YanıtlaSil
  80. Hayatta hersey bir secim uzerine sekillenir.Neyi secersek onunla ilgili olabilecekleri hesaplamamiz gerekiyor.Yani bu bir sinav ve ben bu sinavi verirken neleri gozetmem gerekiyor.Aile olmak iki farkli canlinin birlesmesi ,ayni cati altinda sevinclerini,sikintilarini paylasmasi ve bunu mahreminde tutmasidir.Evlenip yuva kuramayan o kadar cok insan var ki.Yuva kurmak icin ayni amac ugruna hedegler konulursa,ayni yonde yol arkadasligi yapilirsa ,beklentiler dogru yere konulursa ve her birey birey olabilme ozelligini surdurup kendi alaninda ugraslarina devam edip ortak payda da bedellerini ortaya koyabilirse ;iste o zaman gercek bir ailden bahsedebiliriz.Emeginize saglik gunumuz dunyasinda onemli bir konuya değinmişsiniz.

    YanıtlaSil
  81. Çok güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  82. Cok güzel bir paylaşım Rabbım herkese hakikat karı koca sevgisi nasip etsin

    YanıtlaSil
  83. Birleşenlerden olmak, ALLAH’ ın istediği gibi bir yuva kurmak hakedişimiz olsun… yazıyı okuyunca kalbine düşen dua. Ahir zamanda ALLAH’ın rahmetinin, bereketinin üstünde olduğu kuran sünnet üzere yaşanılan bir yuvaya sahip olanlara Selam olsun🤲🤍

    YanıtlaSil
  84. Aynı yöne bakabilmek ne kadar da güzel bir kelime. Düşündürdü yazı. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  85. Elalem ne der diye yada evlenmiş olmak için evlenmek, o an önemsediğimiz şeylere sahip olmak için evlenmek bizi mutsuz eder. Yazıda ne niyetle evlenirsek onunla karşılaşacağımız anlatılmış ; çok çarpıcı gerçekten. Aynı zamanda mutlu bir evliliğin sırları verilmiş. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  86. Sınırlar çok değerli. Ihlale gelmiyor

    YanıtlaSil
  87. Evlilik bir yuvanın temelini kurmaktır. İnsan evlendiğinde de düşmanını çok iyi tanımalı çünkü yuvası olan tek canlı insandır . Bunu kıskanan düşman insanın yuvasını yıkmak için elinden geleni ardına bırakmıyor.

    YanıtlaSil
  88. Evlenmeden önce evliliğin ne olduğunu anlatabilmek ve hazır olmalarını sağlamak için bu gençlerin bu eğitimi alması gerekiyor.

    YanıtlaSil
  89. Büyük bir keyifle metni okudum içeriğinin deki bir söz ....önemli olan evlenmek değil yuva olabilmek aynı yöne bakabilmek güçleri birleştirmek problemleri sorumlulukları üstlenmek belli bileşenlerinden en önemli olan temaları vurgulanmış elinize emeginize saglik degerli ailem😊

    YanıtlaSil
  90. Kaleminize sağlık ne iyi bir yazı gerçekten evlenmeden önce bu deneyimler çok kıymetli

    YanıtlaSil
  91. Çok yalın , anlaşılabilir bir dille yazılmış ve gerçekten beş strateji ile bütün meseleyi özetlemiş kaleminize sağlık .

    YanıtlaSil
  92. Ne güzel yazı❤️ önemli olan aynı yöne bakmak. Aynı amaçla yol almak.
    Gençlerin bunları bilmesi çok kıymetli 💐

    YanıtlaSil
  93. Evliliğin ne olduğunu anlamadan evlendik, yuvanın ne olduğunu anlayamadan ayrıldık. Bu bilgiler çok kıymetli. Evlenmeden önce bilmeyi çok isterdim.

    YanıtlaSil
  94. Bize evlilik ile ilgili dayatılanların sahteliği gün yüzüne çıkaran bir yazı olmuş.
    Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  95. O sınırlar ne kadar kıymetli. Bizi biz yapan sınırlar onlar.

    YanıtlaSil
  96. Tebrik ederim farkındalık oluşturan güzel bir makale daha teşekkür ederim.
    En kısa zamanda İlişkilerde Ustalık eğitimi de almak istiyorum.
    Saygı ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  97. Şimdi anlaşamazsan ne olmuş?amacın ortaksa yakında anlaşacaksın.İki ego eş olacaksa amaç kalibre edilmeli..gerisi gelir.

    YanıtlaSil
  98. Tek basina ayni yone bakilmiyo ..dikkatli secim yapmak gerekir.cok guzel bir yazi kaleminie saglik

    YanıtlaSil
  99. İnsan istediği şeyin gerçeğini bilirse onunla daha kolay uyumlu olur...

    YanıtlaSil
  100. Emegine saglik. Tespitler çok yerinde. Sevgiler

    YanıtlaSil
  101. Evlilikte her iki tarafta birbirlerinin ihtiyacını karşılamalı birbirlerine fayda vermeli. Ben değil de artık biz diyebilmek lazım. İnsanın bu dünyadaki bütün davranışları bir hedefe yönelik olmalıdır bütün hedefleri de bir amaca yönelik olmalıdır neden evleniyorum sorusunun cevabı yine o amaca tutunan bir ip olmalı ki mutlu olabilsin başarılı olabilsin tüm zamanlarda başarılı olabilsin. Çiftler birbirlerine Allah'a yaklaştıran birbirlerini de hem sınav sebebi hem de Cennet sebebi gibi görebilen olunca dünyadaki bu geçici yuvada huzurlu oluyor. Zaten bu dünyadaki eşimiz bizi cennete götüren kısa süreli bir binek gibi idare edeceğimiz bir şey Ben de kalıcı değilim O da...

    YanıtlaSil
  102. Evlenmeden once herkesin bilmesi ogrenmesi gerekenler var cok guzel bi egitim cok guzel ve Dogru tespitleri olan bir egitim emeginize dahlia 🌻

    YanıtlaSil
  103. Evlenmeden önce tüm insanların bu yazıyı okuması bu eğitimleri alması gerekiyor.hayatta asla değişmeyen kurallar olduğunu bildiğimizde herkes çok daha sağlıklı olabilir.çok güzel bi makale emeğinize saglik

    YanıtlaSil
  104. Muhteşem bir paylaşım olmuş.
    Keşke bu paylaşımlara evlenmeden önce ulaşmış olsaydım .Evlilik aynı pencereden bakabilmek biz oılabilmek

    YanıtlaSil
  105. Emeğinize sağlık çok güzel di:)

    YanıtlaSil
  106. kesinlikle çok doğru 👍🏻

    YanıtlaSil
  107. Evlilik başka yuva kurmak başka

    Fıtraten uygun olan herkes evlenebilir
    Güzel bir gelinlik güzel bir damatlık alkışlarla deftere altılan imzalar düğünden sonra kesilen tatlı mı tatlı 5 katlı düğün pastası
    Pahalı eşyalarla döşenmiş yeni evli çift evi…

    Büyük beklentilerle atılan adımlar
    Sadece karşı taraftan beklenen bedeller
    Ben evlenince benden beklenen bütün sorumlulukları başkası yapar düşüncesi
    İle başlayan bir evlilik sadece iyi gün evliliği ya da kabaca kağıt üstünde bir evlilikten ibarettir.

    Ben iletişim dersini dinledikten sonra tam anlamıyla bir aydınlanma yaşadım.
    İletişimi kendi sorunlarımı çözmek için kendi sorularıma cevap bulmak için olduğunu zannederdim
    Oysa iletişim karşı tarafın ihtiyacını karşılamak için kurulurmuş. Kendinden önce başkasını düşünmek düşünebilmek . ihtiyaç karşıla ki ihtiyacın karşılansın!
    Bence herkes evlenmemeli empati duygusu olmayan, iletişim kurmaktan bir haber karşısındaki insanı dinlemekten yoksun birsürü insan var ,daha bir sorunu çözüme ulaştıramayan insanlar nasıl bir bütünü oluşturabilir ki BEN den BİZ e uzanan bir yolculuk evlilik.

    İnsanın kendine sorması gereken sorular var evlenmeden önce

    •evliliğin amacı ne, neden evlenmek istiyorum?
    •evleneceğim insanla aynı yöne mi bakıyorum?
    • Hangisi benim için daha önemli herkesin haftalarca konuşacağı şaşaalı bir düğün mü?
    Yoksa iki gönlün buluşacağı sıcak bir yuva mı?
    •sorumluluklarımın farkındamıyım, almaya hazırmıyım?
    •Evleniyorum mu yoksa evlendiriliyormuyum?( toplumun baskısı evde kaldın vs..)

    İşte bu soruların cevabını verebilirsek aile kurmak için görüştüğümüz Eş adaylarıyla sağlıklı bir iletişim kurabiliriz o iletişimi ilişkiye taşıyabilir toplumun en değerli yapıtaşı olan Aile yi oluşturabiliriz.

    Rabbim bizlere yuva kurma mağrifeti nasip etsin.
    Vesselam

    YanıtlaSil
  108. Bireysellikten çıkıp biz olmaya başladığında aile olmaya başlıyor insan…

    YanıtlaSil
  109. Evlenmeden önce mutlaka okunması gereken çok kıymetli bir yazı
    Bu ve bunun gibi bilgilerin herkes tarafından biliniyor olması lazım
    kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  110. Bu satırlar kimine iz kimine işaret... Özellikle günümüzde kendinden çok zıttından bahsedilen evlilik kavramı hakkında faydalı bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  111. Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Gerçek evlilik işte bu kadar güzel anlatılabilirdi.👏🏻👏🏻🙂

    YanıtlaSil
  112. Ne kadar doğru keşke bunları hayata geçirebilsek

    YanıtlaSil
  113. İnsanların evlilikle ilgili nerelerde yanıldıklarını ve nasıl düzeltebileceklerini gösteren güzel bir içerik olmuş. Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  114. Hayat bir sorudur... Ne kadar da doğru. Elinize sağlık.🌸

    YanıtlaSil
  115. İhtiyaç karşılayan olabilmek ne güzel en çok dokunan bu cümle oldu. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.