recent posts

banner image

El Bebek Gül Bebek

Ahmet; evleneli bir yıl olmuştu. 30. Yaş günüydü. Doğum günü olmasına rağmen mutsuz bir gün geçiriyordu. Çünkü bugün çok severek evlendiği, hayatının aşkı olan Zeynep’ten resmi olarak boşandığı gün olmuştu. Belki de artık doğum günlerini mutlu geçiremeyecekti. Peki, Ahmet bu aşamaya nasıl gelmişti? Ya da insan en çok sevdiğiyle nasıl bu hale gelebiliyor? Ya da bir anne çocuğundan nasıl nankörlük görebiliyor? Ya da bir patron işçisinden…

Ahmet’in öyküsünde anne ve babasının ona karşı ayıracak çok zamanları yoktu. Ahmet bebekken gününün çoğunu bakıcı ile geçiren, sadece akşamları anne ve babasıyla olan bir çocuktu. Anne ve babasının çok yoğun çalışma hayatı vardı. Bundan dolayı Ahmet ile çok ilgilenemiyorlardı. Bu konudaki eksikliklerini gidermek için en iyi bakıcı, en güzel oyuncak ve en iyi okullarda okuttular. Ahmet artık lise çağına geldiğinde son model telefon, marka kıyafetler ve fazlasıyla harçlığı sahipti. Genellikle sorunlarını anne ve babası çözüyordu. Okulda arkadaşıyla tartıştığında annesi gelip müdür ile konuşuyordu. Ödevlerini yapamıyorum dediğinde ailesi yapıyordu. Ahmet’in bir şeyleri düzeltmek için çabalamasına gerek yoktu. Zaten hayatı boyunca böyle bir marifeti oluşmamıştı. 

Gün geçtikçe Ahmet’in istekleri artıyor, ailesinin de Ahmet ile ilgili kaygıları artıyordu. Çocuğumuzun böyle olması için biz ne yaptık diyen bir aile ve hayatında hiçbir şeyi umursamayan bir çocuk. Ahmet Okulu bitirmiş, çalışma hayatına atılması gereken yaşlara gelmişti. Ama ne yazık ki çalıştığı hiçbir yerde kalıcı olamıyordu. Bu problemi çözmek yine ailesine düşmüştü. Böylelikle Ahmet üst düzey bir memur olarak bakanlığa atanmıştı. Günler gelip geçerken, Zeynep ile tanıştı. Muhteşem bir düğün, harika bir balayından sonra her şey çok güzel gidiyordu. En iyi restoranlarda yemek yiyor, en pahalı yerlere tatile gidiyorlar, gönüllerince eğleniyorlardı. Bu yaşantının bir sonucu olmalıydı. Ahmet beklentiyi o kadar yükseltmişti ki eşi Zeynep’i mutlu etmek için hep bir fazlasını yapması gerekiyordu. Bunun için her seferinde ailesinden maddi yardım istiyordu. Çünkü Ahmet kazanma ve elindekini koruma marifetini geliştirememişti. Aslında bunun nedeni de ailesinin Ahmet’i yetiştirmek yerine sadece büyütmüş olmasıydı. Ahmet hiçbir zaman yoklukla sınanmadı. Hiçbir zaman hayır cevabını duymadı. Hayat hep böyle gidecek zannetti. 

Biz çocuklara her istediğini vererek onlara iyilik yapmış olmuyoruz. Aslında kötülük yapıyoruz. Bir erkek çocuğunu küçük yaşta bakkala ekmek almaya göndermekle sorumluluğunu başlatıyor olmalıyız. Keza kız çocuğunu da annesine yardım etmeyi öğretmekle sorumluluğunu başlatmalıyız. İlerleyen yaşlarda yaz tatillerinde erkek çocuğu harçlığını kazanıp bir miktar evin ihtiyaçlarını, kalanı ile kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmeli. Kız çocuğu da evin temizliği, yemeği gibi sorumlulukları almalı. İnsan baskı arttıkça kendini geliştiren bir canlıdır. Çocuklarımız üzülmesin, yorulmasın diye üzerimize aldığımız bütün sorumlulukları, aslında onlara yaptığımız en büyük haksızlıktır. Ahmet de hayatı boyunca hiçbir sorumluluk verilmeyip, büyütülmüştü. Kendi ana ihtiyaçlarını karşılayabilecek haldeyken anne babası olmadan hiçbir şey yapamaz durumdaydı.  Sadece anne-baba mıydı suçlu olan? Ahmet ne yapabilirdi?

Hayat her alanda sorular sorar. Bu sorulara verilen her cevap bir seçimdir aslında. Ve her cevabın hayatın içerisinde bir karşılığı vardır. Peki, insan neye göre seçim yapar? Bir problemi çözmeye çalışırken ilk önce neyi gözetir? Faydayı… Kişi her seçimi kendisine fayda sağlayacağını düşünerek yapar. Ama tek bir farkla. Fayda anda mı toplamda mı? 

Eğer o anı kurtarmak için bir seçim yapıldıysa; karşısındaki kişiye kötü görünmemek için yalan söylemek fayda sağlıyor gibi görünebilir. Ama karşısındaki kişi yalan söylediğini fark edene kadar.

Kopya çekerek sınavları geçmek sadece o anı kurtarabilir. Ama eğitimini aldığı halde toplamda o bölümün dersleriyle ilgili bilgisi yoktur.

İnsan yaptığı her hamleyi bir adım öne gidebilmek için yapar. Ancak bunu yapabilmesi için önce kendisini sonrasında çevresindeki insanları yetiştiren olabilmeli. Bunun için anda kazandıklarının ona zarar verdiğinin farkına varabilmeli. Anda zarar gibi görünen zorlandığı her durumun ona fayda sağladığını da görebilmelidir. 

Yetiştiren mi, Büyüten mi?

İnsan bu hayatta hiç kaybetmek istemez. Her adımı kazanmaya yöneliktir. Keşke insan sonucunda kazanacağını bilse; O zaman başlangıçta kaybettiklerine razı olmaz mıydı?



El Bebek Gül Bebek El Bebek Gül Bebek Reviewed by Deneyimsel Tasarım Öğretisi on Ağustos 05, 2022 Rating: 5

65 yorum:

  1. Çocuklarımızın her isteğini karşılamak gerekiyor gibi düşünüyoruz. Aslında en büyük kötülüğü sorunlaeını çözerek yapıyoruz. Çok doğru bir tespit.

    YanıtlaSil
  2. İnsanın doğru yetistirilmesinden daha büyük bir mesele yok...ve bu eğitimler bunu sağlıyor...çok teşekkürler....

    YanıtlaSil
  3. Bir insanhayırların onu olgunlaştırdığını bildiğinde bu hayatı daha iyi anlayabiliyor

    YanıtlaSil
  4. Güzel ve faydalı bir yazı olmuş. Yazanların ellerine emeklerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Yetişmek ile büyütmenin arasındaki fark.. elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Her cocuk dunyaya geldiginde hikayesi temiz bir sayfayla baslar.Sonrasinda o sayfanin temiz olmasi anne ve babanin yetistirmesiyle cok iliskilidir.Cocuklar buyuklerini modelleyerek ogrenirler.O zaman ebeveynlerin su soruyu kendilerine sormalari cok yerinde olabilir.Bu cocuk benim yanimda iken de ben den ayrildiktan sonra da,ben öldüğümde de hayatta kalabilme marifetini nasil kazanabilir?O zaman yetistirmek mi ?buyutmek mi ?sorusunun cevabi verilebilir sanirim.Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. İnsanı “hayır”lar olgunlaştırıyor gerçekten.

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel kaleme alınmış çok teşekkürler 💐
    Bu eğitimlerle farkındalığımız oluşuyor ve böylelikle düşünüp yanlışlarımızı düzeltmeye çalışıyoruz.
    Yetiştirebilenlerden olabilmek ümidiyle…

    YanıtlaSil
  9. Kıyamıyorum diyerek yaptıklarımızla en büyük kıyıma uğratıyoruz. Kıymet verdiklerimizi kıymetsizleştiriyoruz. Ve bunu hiç anlayamıyoruz. Deneyimsel Öğreti, öğrettiğin ve anlamlandırmamıza vesile olduğun herşey için teşekkürler 🌸😊

    YanıtlaSil
  10. HAYIR de hayır vardır derler... En güzel okullarda okutmak için sürekli dışarılarda çalışıp eve gelince de yorgunluktan onların her dediğine EVET dediğimiz bir hayat... Tabletin, telefonun annelik yaptığı çocuklar... Daha az paraya razı olup, çocuklarla daha kaliteli zaman geçirip gerçekten annelik yapmamız gerekiyor... Yoksa çok geç olduğunda aklımız başımıza geliyor maalesef... Teşekkür ederim bu güzel tespitler için...

    YanıtlaSil
  11. İnsanı duyduğu “Hayır” lar olgunlaştırır. Çünkü ancak o zaman düşünür. Farklı çözümler arar. İnsan ya sorunlarını kabullenip şikayet eder dertlenir. Yada çözümleyip marifetlenerek bir üst lige çıkar. Hangisiyim acaba ?

    YanıtlaSil
  12. Hayatta çocuklarımı yetiştirirken onların her isteğini karşılamak istedim . Onların yapması gereken şeyleri de ben yaptım . Ama gerçeğin öyle olmadığını bu eğitim le farkettim. İyi ki farkedip , gerçekten . Sonra

    YanıtlaSil
  13. Farkına o anda varamasak da Yetiştiren olabilmek o kadar kıymetli ki aslında. Her adımımız geleceğe yatırım.

    YanıtlaSil
  14. Çocuk yetiştirmeyi karnını doyurmak giydirmek ve isteklerini yerine getirmekten ibaret sananlar var maalesef ama gerçekten çocuk yetiştirmek büyük bir marifet, bu konuda farkındalık kazanan ebeveynlerin çoğalması temennisiyle emeğinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  15. Marifetli özgüvenci hem mutlu hem başarılı teşekkür etmesini bilen şükür etmesini bilen alttan almasını bilen tuttuğunu Koparan kendi ayağı üzerinde dik durabilen güçlü hünerli, karşılaştığı problemleri şikayet etmeden çözebilen; çocuklar yetiştirmek dileği ve duasıyla... Güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  16. İnsan yetiştirme sanatı. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  17. Mutlu çocuk kimdir?
    Her imkan önüne serilen çocuk mu?
    İyi ebeveyn kimdir?
    Çocuğun her isteğini gerçekleştiren mi?
    Doğru bildiğimiz yanlışları vurgulayan bir yazı olmuş🍃

    YanıtlaSil
  18. Çocuklarımızın her istediğini yaparak onlara en güzel en pahalı şeyleri alarak hayatta mutlu olamayacaklarını geçte olsa anladım. Benim için geç ama onlar için daha vakit varken

    YanıtlaSil
  19. İyi niyetli yaptığımız yanlışlar...

    YanıtlaSil
  20. Çocuklarımıza iyi niyetle yaptığımız yanlışlar toplamda tüm hayatını etkiliyor.Kendi de problem nasıl çözülür, bir çocuk nasıl yetiştirilir, bir eşin sorumlulukları nelerdir bilmediği için sadece kendime değil başkalarınada zarar verir hale geliyor. Büyütmek mi, yetiştirmek mi? Bunu çok iyi anlamalıyım.

    YanıtlaSil
  21. İyilik yapıyorum derken bir insanın hayatıni yanlış dizayn edebiliyoruz halbuki niyetimiz iyiydi...

    YanıtlaSil
  22. baskılar bizi olgunlaştırır. Doğru olan insanları baskıya hazırlamaktır. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  23. Düşerse biryerine birşey olmasın, canı yanmasın diye pamuklara sardığımız çocuğumuza birileri kıyacak.İyisi mi sardığımız o pamukları biraz azaltalım ki ileride daha çok canı yanmasın.
    Çocuğumuza nasıl davranacağımızın ,onu nasıl yetiştireceğimizin stratejilerini uygulanabilir olarak veriyor Deneyimsel Öğreti . Öğrenmeye açık olanlara tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  24. Büyütmek mi? Yetiştirmek mi? İnsan bu öğretiyi almadan önce maalesef böyle düşünmüyor. Çocuğunun çözüm marifeti geliştirmesini engelliyor. Bilmeden iyilik yaptığını zannederken aslında en büyük kötülüğü yapıyor. Büyütmek değil yetiştirmek dileğiyle

    YanıtlaSil
  25. Her anne gibi , İyi niyetle başladığım çocuklarımı yetiştirme , şeklimde ki doğru sanıp yapıp devam ettirdiğim davranışlarım dolayısıyla ortaya çıkan sonuçlar .. sonrasında ki bu durumu çözemedikçe olan şikayetlerim , Benzer şekilde yaşadığımız bir durumdu . Ailemizde ;((
    DTÖ ‘eğitim seminerlerine gelinceye kadar ki durum bu.,. Bu eğitimi almadan önce ki hayatı algılayışım , ve şimdi ki hayatı algılayışım ; arasında ki fark neydi?

    Önce kim kimdir? Eğitimine bir arkadaşımın tavsiyesi ile geldim .ben kimim sorusunun cevabını buldum. Bu eğitimle çevremde ki insanları da daha farklı bir bilinçle tanıma fırsatı buldum.
    Sonra ilişki ustalığı seminerine katılmak istedim . Hep doğruyu bildiğimi sanarak yanlış yaptığımı öğrendim . Bildiğimi sanıp , bilmeye çalışmadığımı farkettim . İlişkilerde ; Doğru düşünce ve davranışların ne olduğunu öğrenmeye başladım .
    Bu eğitimler benim Hayatta gerçek tepkilerimin ne olması gerektiğini idrak etmemi sağladı çok faydalandım . İyi ki katılmışım ;))

    Bu yazı da beni o seminerlerde ki güzel bilgilere götürdü. Bütün eğitmenlerinize selam ve sevgilerimle . Bütün ilişkilerine çözüm arayamlara tavsiye etmekteyim . 💐

    YanıtlaSil
  26. Büyütmeyi yetiştirmek zannediyoruz. Gerçek yetiştirebilen olabilmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  27. Emek verilmeyen herşey değersiz.Ailelerin korumak olarak adlandırdığı bu davranış şekli kimliklerimizi,hayata bakışımızı belkide yeri geldiğinde hayal kırıklıklarımiza ve yok okurlarımıza sebep oluyor.

    YanıtlaSil
  28. Bu hayattaki en onemli mesele doğru seçimler yapan insan yetiştirmek ve bu hepimizin ilk ve öz mesleği..eğitimleriniz sayesinde bunu kazanıyoruz inşallah..iyi ki varsınız...

    YanıtlaSil
  29. O kadar hayatın içinden bir öykü ki .. Çok güzel yazanların ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  30. "Ben çektim o çekmesin ."dediğim oğlumun neden "dogurmasaydın!" dediğini bu eğitimlerde anladım.Herkese tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
  31. Şu an rahatlamak için çocuğumuzun her dediğini yapıyoruz ama toplamda daha çok üzülüp daha büyük bedeller ödüyoruz.İyi niyetle yaptığımız yanlışlar

    YanıtlaSil
  32. Anlık olarak sussun. Ağlamasın, sinirlendirmesin derken uzun vadede yetiştirmeyi unuttuk. Çok doğru.

    YanıtlaSil
  33. O kadar hayatın içinden biyazi ki,cok tanıklığimiz var.allahrazi olsun, ne yapacagimizi anlatmışsiniz, yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  34. En çok karşılaştıgımız türk aile yapısı problemı bence yemedım yedirdim giymedim gıydırdım mantığı.. aslında sadece iyi şartlarda büyüttün ama hiç yetiştirmedin…

    YanıtlaSil
  35. Hepimizin hayatını değiştirecek bir yazı, çok güzel

    YanıtlaSil
  36. Büyüten değil yetiştiren büyüyen değil yetişen olmak ve hayatta anda kaybedeceğimizi Aslında toplamda bize çok fayda sağladığını anlayabilmek adına çok güzel bir yazı yazarın kalemine yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
  37. Daha iyiyim çocuk yetiştireceğiz diye çocuklarımızı bozuyoruz..

    YanıtlaSil
  38. Ahmet biraz çaba gösterseydi kendi ayaklatin üstünde durmaya calişsaydi herşey farkli olabilirdi. Ahmet rahatina da cok düşgünmüş. Güzel bi yazi olmuş

    YanıtlaSil
  39. Kahraman olmak adına yapılan aşırılık

    YanıtlaSil
  40. Maalesef el bebek gül bebek büyüttüğümüz çocuklar,iteleyerek okutuyoruz , sonrasında iş bulma ve çalışma marifeti yok , evleniyor evliliğin sorumluluğunu alamıyor, sonrasında boşanmalar,travmalar vs. Çocuklarımıza ne kadar büyük bir kötülük yaptığımızın farkında bile değiliz, gerçekten güzel bir yazı,hayata dair emeğinize sağlık 🌷👏

    YanıtlaSil
  41. Allah herşeyi fayda üzerine dizayn etmiş. Hani bir söz var " Elden gelen öğün olmaz" Hayati kendi marifetlerimizle dizayn etmeliyiz. Çok güzel bir yazi olmuş.

    YanıtlaSil
  42. Birol özdemir öncelikle herkese selam ve saygılar yazıdan bir çok anlam mana ve dersler çıkarmak lazım kim kaleme aldıysa Allah razı olsun evet sevgili kardeşlerim dünya bir pencere biz nasıl bakarsak öyle görürüz iyi bakarsak iyi kötü bakarsak kötü hayatı güzelleştirmek te zorlu hale getirmekte bizim elimizde bu kesitte anlatılmak istenen çocuklarımıza her istediğini vermek önemli değil onlara hayat ile mücadele etmeyi öğretmeliyiz herşeyi hazır bulan hayattan hiçbir keyif ve tat alamaz erkek çocuklarına hayatla mücadele etmeyi çok küçük yaşlarda öğretmeliyiz kız çocuklarımıza da ev içi mücadeleyi öğretmeliyiz ki onlar hayatın tadına varabilsinler bu hayatta en önemli öğretimi güzel ahlak olmalı sevgili kardeşlerim hepsiniz rabbime emanetsiniz

    YanıtlaSil
  43. Allah insanlığı fayda üzerine dizayn etmiş. Hani bir söz var " Armut piş ağzıma düş" Bu oyle alalade söylenmiş bir söz değil. Rahatlik tuzağına düşmüş hayatı başkalarından gelene göre yaşamaya çalışanın korkunç halidir. Biz insanoğlu çocuğuna iyilik yapacağım diye düştüğü kötü haller ve gelecegini karanlık dizayn edilmesi. Harika bir yazi olmuş. Emeğinize Sağlık.

    YanıtlaSil
  44. Çocuk yetiştirmek büyük sorumluluk. Bu yazı çocuk yetiştirmeyle ilgili önemli detaylar içeriyor. Yazanların ellerine sağlık 🌹

    YanıtlaSil
  45. İyilik yaptığımızı sanarken karşımızdakinin bedelini üstlenerek ona en büyük kötülüğü yapıyoruz. İnsan yetiştirmenin sırrı bedel.

    YanıtlaSil
  46. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  47. Yetiştiren olmak yada büyüten olmak arasında bir tercih yapmak ve sonucuna katlanmak mesele neyi seçtiğimiz

    YanıtlaSil
  48. Anne baba cocuğunu el bebek gül bebek yediştirse bile cocuk bazı zorlukları yaşaması gerekir her isteği
    Yapılmaz onunda kaleminizle çok güzel
    İfade ettiniz kaleminize emeğinize sağlık teşekkürler

    YanıtlaSil
  49. Günümüzdeki en önemli problemlerden birine değişmişsiniz, teşekkürler

    YanıtlaSil
  50. Maalesef çoğumuz aynı hatayı yapıyoruz. Sanki yardım ediyormuşuz, işini kolaylaştırıyormuşuz, iyilik yapıyormuşuz gibi geliyor ama aslında tam tersi marifetsizleştiriyoruz

    YanıtlaSil
  51. Cok faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık büyütmek başka yetiştirmek başka gercekten

    YanıtlaSil
  52. Kolay elde edilen hiç birşeyin değeri olmuyor maalesef. Çocuklar hayır dediğimizde çok ağlar, bağırır zannediyoruz ama öyle olmuyor. Net olursak anlıyorlar. Çocuklarımız biz hayır deyince travma yaşamıyor. Ama çocuklarımız büyüyüp bize nankör olunca biz kendimize gelemiyoruz. Umarım çocuk hatta insan yetiştirmeyi öğrenebiliriz çok ihtiyacımız var...

    YanıtlaSil
  53. Problem çözen marifetlenir. Teşekkürler👏👏👏

    YanıtlaSil
  54. Büyüten değil yetiştiren olabilmek,ne mutlu öyle anne babalara

    YanıtlaSil
  55. Kesinlikle çok anlamlı ve faydalı bir bilgi olmuş herkesin ders çıkarması gereken noktalar var

    YanıtlaSil
  56. İnsan bu hayatta ne yapar nasıl karar alırsa hep fayda için yapar.
    Sonunda kazanacağını bilse....

    YanıtlaSil
  57. Çocuklara iyilik gibi yapılan her fazla davranış aslında onların marifetsiz olmasını sağlıyor.Çok güZel anlatılmış👏🏻

    YanıtlaSil
  58. Yaşadığımız hayat boyunca anı kurtarmamiz geleceğimizi mahvetmemize sebep oluyor o an sadece anlık ağrı kesici kullanıyoruz oysaki önemli olan çözüm odaklı olmak probleme takılı kalmak degil

    YanıtlaSil
  59. Teşekkürler bu güzel yazı için 🌸

    YanıtlaSil
  60. Elinize sağlık. Ebeveynler yetiştirmenin anlamını gerçekten bilse ve ona göre çocuklarını yetiştirseler dünya kurtulur. Mutlu, güçlü bireyler yetişir. Yetiştirilmeden büyüyenlere çok yazık oluyor.

    YanıtlaSil
  61. Çok güzel anlatılmış.Emeğinize sağlık.Farkında olmadan kıyamadıklarımıza ne çok zarar veriyoruz aslında.

    YanıtlaSil
  62. Babasi ilk kızımıza okul ve iş hayatında hiç yardım etmedi. Çok kızmıştım o zamanlar...
    Şimdi maasallah her işini kendi yapıyor.
    İkinci kızımıza çok yardım etti.
    Küçük olan çok zorlandı ayakları üstünde durmaya...
    Neyse ki başardı sayılır.
    Yardım etmeseydik belki daha iyi olurdu sanıyorum.

    YanıtlaSil
  63. Keşke insan bilseydi.. Kaleminize yüreğinize sağlık.. Günümüzü o kadar doğru anlatmış ki..

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.