recent posts

banner image

Mutluluğun Sırrı; Denge...


Sedef, güne sevinç içinde uyandı. Sabah egzersizi ve kahvaltının ardından evi toparladı. Akşam çaya gelecek olan komşularına ikram etmek için tarçınlı kek ve börek yaptı. Ev işlerinden sonra teslim etmesi gereken proje üzerinde çalışmaya başladı. Çalışırken hayatının son üç yılı film şeridi gibi gözünün önünden geçti. Evlendiğinden bu yana yarı zamanlı bir işte çalışıyordu. Yeni yaşantısında daha mutlu ve başarılıydı. Fakat bulunduğu noktaya gelmesi hiç de kolay olmamıştı.


Aslında çalıştığı kurumda yapılan “Yetenek Değerlendirme Toplantısı” hayatı için bir dönüm noktası olmuştu. İşyerinin düzenlediği özel ve bir o kadar da maliyetli birçok seminer programlarına katılmıştı. Yurtdışında farklı eğitimlere ve atölye çalışmalarına gitmişti. “Yetenek Değerlendirme Programı” sona erince yöneticileri ona geri bildirim vermek üzere görüşme organize etmişlerdi.

Sedef, o dönem işyerinde sürekli yaptıklarıyla ön planda olmaya çalışıyordu. Yaptığı işler görülsün istiyordu. Oysa insan ne kadar göz önünde olmaya çalışırsa, o kadar etkisiz olur.

Bu gerçeği bilmediği için takdir görmeyi bekliyor ve yükselmek istiyordu. Sürekli mesaiye kalıyor, ekipte başka kişilerin yapması gereken işleri de üstleniyordu. Daha çok çalıştıkça daha çok takdir alacağını zannediyordu. Ne kadar çok çalışırsa o kadar çok işi oluyordu üstelik. İşler bitmediği gibi hayattan ne kadar koptuğunun da farkında değildi. Fakat tüm bunlara karşılık toplantıda aldığı cevap: “Ne kadar da çok çalışıyorsun! İş hayatında yükselmek için bu kadar çalışmaya gerek yok ki!” oldu.

“Peki ne yapmam lazım?” diye sorduğunda aldığı cevaba üzülmüştü;

“İnsan ancak network kurarak ve kendi kişisel marketingini yaparak yükselebilir.”

İnsan hayatın akışındaki hedeflerini hayatının merkezine koyarsa bir süre sonra bu hedefler tek odağı haline gelebilir. Hayatın diğer alanlarına konsantrasyonunu kaybedebilir. Bu da kişiyi aşırılıklara sürükler. Oysa kişinin hayatta tek değil pek çok rolü vardır.

Sedef'in kariyer ve iş hayatında başarılı olma isteği o kadar yoğunlaşınca diğer tüm rollerini ve farkındalığını kaybetmiş oldu.

 

İnsan tüm rollerini es geçip sadece birine odaklanırsa aslında hayattaki başrolünü de kaybetmeye başlar. Bu da insanı mutsuzluğa sürükler. Çünkü denge bozulmuştur artık. Mutlu ve başarılı olmak için ise denge esastır.

 

Sedef, yöneticilerin “Böyle giderse yalnız kalacaksın. Bak, zaten evlenemedin bile!” demesi üzerine gözyaşlarına güçlükle hâkim oldu. Görüşme sırasında geri bildirim almaktan ziyade, rencide edildiğini hissediyordu. Bu kadar emek verdiği, neredeyse hayatını adadığı alanda takdir görmediği gibi ne kadar çok şeyden yoksun olduğunu da fark etti.

Sahi; evlenmek, yuva kurmak, anne olmak neden onun dünyasında yoktu?

Dış dünyadan bize mesajlar gelir. İnsanın başına ne gelirse gelsin, mutlaka her problemin bir çözümü vardır. Kişi, ancak kendisine iletilen mesajlara bakıp “Acaba bu olaydan neyi öğrenmem gerekiyor?” diyebilirse kazanan olabilir.


Canı yanmış olarak toplantıdan çıkan Sedef, “Bu iş böyle gitmez. Bu şekilde çalışmak istemiyorum artık” diye aklından geçirdi. Çünkü aldığı geri bildirimler moralini bozmuştu. Fakat o anda işten ayrılmaya hem maddi hem manevi olarak hazır değildi. Öncelikle nerede hata yaptığını anlamaya çalıştı.

 

“Acaba kariyeri hayatımın merkezine almış olabilir miyim?” diye düşündü.

 

Bir şeyleri yanlış yaptığının farkındaydı artık ama ne yapması gerektiğini bilmiyordu. Tam da o sırada bu sorulara cevap gibi bir arkadaşının tavsiyesi geldi; Deneyimsel Tasarım Öğretisi programlarını almalıydı. Kayıt yaptırdı. Gerçekleri anladıkça amaçları, hedefleri belirginleşiyordu. İş-özel yaşam dengesine dikkat etmeye karar verdi. Sadece kariyerine değil, ilişkilerine ve kendisine de zaman ayırmaya başladı. Artık ailesiyle ve arkadaşlarıyla daha kaliteli vakit geçirmeye odaklandı. Düzenli yürüyüşlere çıktı, sağlığına öncelik verdi ve daha kaliteli beslendi. Farklı aktiviteler ve çeşitlilik, adeta hayatını zenginleştirdi. Yaptığı iş artık onun için “vazgeçilmez” olmaktan çıkmıştı. Bununla birlikte, işlerini titizlikle yapmaya devam ediyor ve sorumluluklarını aksatmıyordu.


Aşırı çalışma temposunu dengeye getirmeye çalışırken aradan iki yıl geçti. Tam hayatında kıvamı yakalamışken yöneticisi ona bir zarf uzattı ve onun bir üst unvana terfi ettiğini açıkladı.

İnsan vazgeçebilen olmasına rağmen, vazgeçemiyor. Oysa ki bağımlılıklarını bıraktığında hayat ona farklı kapılar açar.

Sedef’in de gelen bu teklife yanıtı beyaz bir zarfın içindeki nikâh davetiyesi oldu. Mustafa ile evlenmeye karar verdiğini ve çalışma hayatında bazı düzenlemeler yapması gerektiğinden bahsetti.

Evlendikten sonra yarı zamanlı bir işte çalışmaya başladı ve yeni yaşam stilinde daha mutlu olduğunu hissetti.

 

İnsan gerçeğe uyumlandığında ve doğru tepkiler verdiğinde mutluluğun kapısını arayabilir. Attığı adımlarla hayatını yeniden tasarlayabilir. Hayatının genelinde denge oluşturabilir.

 

Peki, sen hayatının başrolünde ve diğer rollerinde denge kurabildiğini düşünüyor musun?

 


***

Hayatın gerçekleri nelerdir?

Nasıl doğru tepkiler verebilirim?

Aşırılıklarımı nasıl fark ederim ve hayatımın genelinde nasıl dengede olabilirim?

*

Dengede bir yaşam ile mutlu ve başarılı olabilmek için;

Deneyimsel Tasarım Öğretisi 

seminer programları tavsiye edilir..

'Kim Kimdir'

'İlişki Ustalığı 

Başarı Psikolojisi

***



 

Mutluluğun Sırrı; Denge... Mutluluğun Sırrı; Denge... Reviewed by Deneyimsel Tasarım Öğretisi on Kasım 09, 2022 Rating: 5

48 yorum:

  1. İnsan iyi yaptığı şeyde, gizlenmediğimde aşırılığa gidiyor. Oysa denge sakin ve huzurlu🌸

    YanıtlaSil
  2. Aşırılıklarımızla ve hayatımızdaki tek rolü merkezime almakla nasıl da dengeyi bozuyoruz,mutsuzluğa sürükleniyoruz.farkindalik oluşturan anlamlı bir yazı, elinize emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. Kaleminize sağlık, ne güzel farkındalık oluşturdunuz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. İnsan gerçeğe uyumlandığında ve doğru tepkiler verdiğinde mutluluğun kapısını arayabilir. Attığı adımlarla hayatını yeniden tasarlayabilir. Hayatının genelinde denge oluşturabilir.

    YanıtlaSil
  5. Hırslı olmakla azimli olmak farklı kavramlar. İnsanın amacı gerçek olmayınca sahtelikten zarar görüyor halbuki insan gerçek bir amaç uğruna çabaladığında hayatı dengede oluyor tıpkı bu yazıdaki gibi.

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  7. Hayatta herkes bir ömür Yaşar ama herkes dengeli ve kaliteli yaşayamaz. İnsan için hayatta eşiyle eşiyle çevresiyle dengeli ve kaliteli bir yaşam sürdürmek büyük bir konfordur.

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel anlatılmış, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Gerçekten iyi bir şeyi aşırılaştırınca da olmuyor. O kadar yoğun çalışıyordum ki herkes bunu zaten yapmam gerektiğine karar vermişti ve memnun edemiyordum. Özel hayatım kalmamıştı. Annem, arkadaşım arayınca sinirleniyordum neden işimi bölüyor diye ki zaten hep mesaideydim, ne zaman arasa çalışıyor oluyordum. Eş desen niye vardı ki işimi aksatıyordu.
    İş için yaşıyordum adeta. Sonunda kovuldum 😊 İyi oldu, aklım başıma geldi çünkü laftan anlamıyordum, baban olması gereken buymuş gibi geliyordu.

    YanıtlaSil
  10. Neyi veya kimi hayatımızda vazgeçilmez yapıyorsak o konuda gerçekleri göremez hale geliyoruz ve dönülmesi çok zor hataları o zamanlarda yapıyoruz. Bu hayatta hiçbir şey vazgeçilmez değil bunu anladığımda bağımlıklarımdan kurtulabiliyorum. Emeğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  11. Kariyer peşinde koşarak, görünür olmaya çalışarak nasıl görünmez oluyoruz...

    YanıtlaSil
  12. İnsan gerçeği hayatına alınca güzellikler dizayn oluyor. Kaleminize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  13. Hayatımızı sadece bir şeye konsantre olarak yaşadığımızda asirilasabiliyoruz. Her rolün ayrı bir hakkı var. Hakkını verebilmek ümidiyle. Çok güzel bir yazı olmuş 🌷

    YanıtlaSil
  14. Çok şükür ki eğitimleriniz var...ve dengeyi sayenizde öğreniyoruz...Allah razı olsun hocalarımızdan...

    YanıtlaSil
  15. İnsan hayatın akışındaki hedeflerini hayatının merkezine koyarsa bir süre sonra bu hedefler tek odağı haline gelebilir. Hayatın diğer alanlarına konsantrasyonunu kaybedebilir. Bu da kişiyi aşırılıklara sürükler. Oysa kişinin hayatta tek değil pek çok rolü vardır…

    YanıtlaSil
  16. Çoğu huzursuzluğumuzun altında aşırılıklarımız yatıyor. Onları fark edip dengeye geldiğimizde hayat çok keyifli ;)

    YanıtlaSil
  17. Hayatta gerçeğe utumlanmak...
    Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  18. Çok güzel ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. hedefime dogru ilerliyorum insaAllah dogru tepkiler vermek icin cok caba harciyorum sessizlik sikayet biryandan kendi surecimi dewam ettirmeye calisiyorum
    Dengeli olmak cok cok guzel emeginize saglik iyki varsiniz iyki buegitim var

    YanıtlaSil
  20. Süper bir yazı elinize sağlık👏🏻

    YanıtlaSil
  21. Aşırılıklarımız bizi mutsuz kılıyor. Farkına varıp, dengeye getirebilirsek keyif almaya başlıyoruz 💗

    YanıtlaSil
  22. Ellerinize yüreğinize emeğinize sağlık çok güzel ve hayatın her anında uygulanması gerekiyor

    YanıtlaSil
  23. İnsan büyük çoğunluğun yaptığını değilde gerçeği yapmaya çalıştığında dengeye ulaşıyor ve nefes almaya başlıyor.

    YanıtlaSil
  24. O kadar benzer bir hikaye ki yaşadığım. İnsan yaşarken hatalarını göremiyor. Ama okuyunca anlıyor. Çok teşekkür ederim. Yazınızı okumak bana çok iyi geldi. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  25. Kaleminize sağlık. Tatlı bir tokat yedim. Uyandım galiba 🌼

    YanıtlaSil
  26. Sakın, sade ve dingin bir hayat insanın doğasına daha uygun. İnsan bunu göz ardı edince tüm dengeler bozuluyor. Mutlu ve başarılı olmanın yolu dengeyi sağlamaktan geçiyor

    YanıtlaSil
  27. Hayatımızda dengeyi yakalayabilmek için sınırlara ihtiyacımız var. Peki insan nasıl sınır koyabilir? Bu soruya ilişkin stratejileri Deneyimsel Tasarım Öğretisi eğitimlerinde bulabilirsiniz

    YanıtlaSil
  28. Bu hayatta mutsuz ve yalnız olmamızın sebebi bir noktada gösterdiğimiz asiriliklarimiz.

    YanıtlaSil
  29. Güzelliklere gidebilmek için gerçeği bilmek,kabullenmek gerekiyor.Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  30. Cok guzeldi😊
    Kaleminize saglik

    YanıtlaSil
  31. Keske bu Hayatta Sedef kadar Cesar et gösterebilsek

    YanıtlaSil
  32. Kendimi okuduğumu fark ettim Sedef benmişim aslında.
    Dengeye gelenlerden oluruz inşallah 😊😊

    YanıtlaSil
  33. Hayatta her şeyin ama şeyin aşırısı zararlıdır.

    YanıtlaSil
  34. Bir rutini olmalı insanın. Belki az ama sürekli yaptığı şeyler olmalı. Bir yerde aşırılaşarak üst sınırları zorlamak, zıttı bir yerde de alt sınırı zorlayacak aşırılığı getirir. Hayatımızda “olmazsa olmaz” ne varsa sınavımız olur. Dengede huzur vardır. Rutindir ama buna şikayet edilmez. O rutininin arasına bir hastane girer, bir mezar girer işte o zaman dengedeki rutinin kıymeti anlaşılır. Kaybetmeden hak edene hak ettiğini verelim. “Algıda ve aktarımda, adaletli olmak! ” Ne mutlu yapabilene…
    Kaleminize sağlık🤗

    YanıtlaSil
  35. Denge kelimesi hiç bu kadar anlamlı gelmemişti ❤

    YanıtlaSil
  36. Denge kelimesi hiç bu kadar anlamlı gelmemişti ❤

    YanıtlaSil
  37. Hayatımızın güzelliklere açılan bütün kapılarınin anahtarı dengeden geçiyor iyi insan olmanin ilk şarti dengeyi bilmek, korumak ve uygulamak ozaman kendi hayatınızın iplerini elinize alıyorsunuz Ellerinize ve Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  38. Çok güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  39. Dengede yaşayabilmek dileğiyle.. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  40. Aşırılıklarimizla dengeyi bozdugumuzda ve bi bakmışsın yol artık daha zor çıkmazın içinde buluyoruz kendimizi.. Hayatı kendimize zorlaştıran da kolaylaştıran da aslında kendimiz oluyoruz.. Bu eğitimler sayesinde hayata yön verdiğimde hiçte çıkmaza düşmeden dengede kalmayı öğreniyor insan..

    YanıtlaSil
  41. Mutluluğun sırrı denge ... Anca bu kadar güzel anlatılabilir. Ellerinize sağlık 🙂

    YanıtlaSil
  42. Bu yazı beni çok duygulandırdı. Yaşadıklarım yazılmış gibi hissettim. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  43. Zaman zaman hayatımda yaptığım işlerde ve isteklerimde aşırılıkta yapmış olduğumu görebilmem , deneyimsel tasarım ilişkide ustalık semineriyle oldu. Bu yazı da beni tekrar o günlere götürdü. Gerçekten şu anda okuyanlara da bir farkındalık kazandıran yazınız çok güzeldi . Benim göremediğim kör noktalarımı görmeme vesile oluyorsunuz . Yürekten sevgiler.

    YanıtlaSil
  44. İnsan vazgeçebilen olmasına rağmen, vazgeçemiyor. Oysa ki bağımlılıklarını bıraktığında hayat ona farklı kapılar açar.
    Bir çok şeyin özeti …
    Kaleminize, yüreğinize sağlık 🌹

    YanıtlaSil
  45. Bağımlılıktan kurtulmak ve denge hayatımızda gerçekleşsin inşallah.

    YanıtlaSil
  46. Hayatta hiçbir şeyde aşırılaşmamak dengede kalmayı başarmak... Mutlu değer verdiğin ve gördüğün bir hayat yaşamak ne güzel...Yasalara uymak tek çözüm

    YanıtlaSil
  47. Inşallah hayatımızın büyük çoğunluğunda dengede olabiliriz.

    YanıtlaSil
  48. Arada bir tekrar tekrar okunması, üzerin düşünülmesi gereken bir makale.

    Acaba ben nerde aşırıya gidiyorum? Nerede sınırlarımı aşıyorum yada başkasının benim sınırlarıma girmesine müsaade ediyorum? Jestlerimi Tavize dönüştürmeden geri çekebiliyor muyum? Denge için ne yapabilirim? Hiç birini basite almadan, küçümsemeden yapmak. Azda olsa adım atabilmek nasip olur İNŞALLAH. Unutmamalıyız ki ertelenen herşey büyür...

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.