recent posts

banner image

Gökkuşağı



Mine tam çamaşırları toplayıp içeriye girmişti ki bardaktan boşalırcasına sağanak yağmur yağmaya başladı. Kendi kendine gülümsedi. Simsiyah bulutları görünce havanın bir anda bozacağını yağmurun yağacağını anlamıştı. Hayatta da hep böyle değil miydi? Hayat bize önce başımıza gelecek olaylar hakkında işaretini veriyor, sonra da hayatımızda izini bırakıyordu.


Kahvesini yudumlarken son iki buçuk senedir neler yaşadıklarını düşündü. Eşi şeker hastasıydı. İnsülin kullanmasına rağmen tatlıya aşırı düşkünlüğü vardı. Mine ne kadar uğraştıysa da bu konuda eşine söz geçiremiyordu. Artık ana damarlar bozulmuş, bypass olmuş, sıra ince damarlara gelmişti. Beynine iki defa pıhtı attıktan sonra beyin kanaması geçirerek felç olmuştu.


Sabah altıda kalkıp işe giden hareketli bir hayatı olan Ahmet yatağa bağlı kalıp büyük bir depresyona girmişti. Hastalığını bir türlü kabullenemiyor, niçin onun başına böyle bir şey geldiğini sorguluyordu. Günden güne içine kapanıyor, bazen de kontrolünü kaybederek öfke krizlerine giriyor ve önüne gelen herkese bağırıyordu. Oysa hayat bizim kabullenip uyuma geçmemizi bekliyordu. Niye? Neden? Niçin? Diye şikayet problemleri çözmeye yetmiyor.

Ancak; 'Nasıl hareket etmeliyim ? Şimdi ne yapabilirim?' diye sormak, düşünmek çözüm yolunu açıyordu. Başına geleni kabullenmek ve artık bundan sonra nasıl bir yol haritası izleyeceğini düşünmek başarmanın ilk adımıydı. Üzüntü ve şimdiki haline uyumlanamamak Ahmet’in günden güne ümidini biraz daha kaybetmesine neden oluyordu.

İnsan hayata karşı niye direniyordu ki?

Hayat bize rağmen akıp gidiyordu.

Ağaçlar bile fırtınada sağa sola eğilerek rüzgâra uyum sağlıyor ve zarar görmeden ayakta kalabiliyorlardı. Bazen de direnen esnemeyen koca ağaçlar gövdelerinden kırılıyor veya kökünden sökülüp savruluyorlardı.

Doğadaki her şey bulunduğu yer ile uyum içinde olduğu için varlığını sürdürüyordu.

Bukalemun bile bulunduğu ortamın rengini ve desenini alarak kendisini tehlikeden koruyup hayatta kalırken, seçim hakkı verilen insanoğlu egosuna yenik düşerek, başına gelenleri kabul etmediği ve uyum göstermediği için hayatla barışık kalamıyordu.

Ahmet günden güne kötüleşmiş artık hastane günleri başlamıştı. Mine bir gün hastanenin kafeteryasına indi. Kendine sade bir kahve söyledi. Arka masadan gelen konuşma bir anda dikkat kesilmesine neden oldu. Orta yaşın üstünde olan iki bayan kendi aralarında konuşuyorlardı.


Daha yaşlıca olanı, hiç evlenmediğini uzun yıllar hep annesi ve babası ile beraber yaşadığını anlatıyordu. Daha önceleri evde yalnız kalmaktan çok korktuğunu ama anne ve babasını kaybettikten sonra mecburen yalnız yaşadığını artık alıştığını kapısını kilitleyip yattığını söylüyordu.

Mine 'Bu konuşma bana boşuna duyurulmadı. Ben de evde gece tek başıma kalmaktan korkarım. Burada bana verilen bir mesaj var. Tek başıma kalacağım günler yakın belki de..' diye düşündü. Gerçekten de bir kaç ay sonra eşini kaybetti. Kendi de hiç tek başına yaşamamıştı. Çok genç evlenmiş, üç tane çocuk büyütmüştü. Çocuklar evlenmiş, torunlar doğmuş, artık birbirlerine en çok ihtiyaç duydukları bir yaşa gelmişlerdi. En rahat edecekleri zamandı.

Mine kahvesinden kocaman bir yudum daha aldı. 'Peder ne der, kader ne der?' demişti bir tanıdığı. “Kul plan yaparken kader gülermiş”, dedi kendi kendine. Daha evvel gittiği bir seminerde bir hoca arkadaşı hayatın insanlara işaret verdiğini sonra iz bıraktığını bu işaretleri okumanın ve gerekli önlemleri almanın önemini anlatmıştı.

Mine iyi ki o seminerlere katılmışım diye düşündü. Geçirdiği bu zor süreçte, edindiği o değerli bilgiler ona ilaç gibi gelmiş, dimdik ayakta kalarak çocuklarına da kuvvet olmasını sağlamıştı.

Ne demişti arkadaşı; Sen bozulduğunda etrafın da bozulur. Sen toparlandığında etrafın da toparlanır.

Ne kadar doğru diye düşündü Mine. Bu süreçte kendini ve çocuklarını toplayıp birbirlerine destek dayanak olmuşlardı. Hayatta her şey insan içindi. Önemli olan doğru tepkileri verebilmekti.

Hayat bize ne işaret veriyorsa okuyabilmek ve hayata uyum sağlayabilmek ne kadar da değerliydi.

Bir anda güneş bulutların arasından parlak yüzünü gösterdi. Gökyüzünde iki tane birden gökkuşağı belirdi.

İşte, yaşam da böyleydi.

Üzüntüler sevinçler birbirini takip ediyordu.

Hep de edecekti.


***

Daha mutlu, daha başarılı ilişkiler için gerçeklerin farkında mıyız ? 

Yoksa tam aksi bizi mutsuz edecek, zarar verecek davranışlar içinde miyiz?

Bize fayda ve mutluluk verecek davranışları nasıl edinirim?

***
Deneyimsel Tasarım Öğretisi seminer programları sevdiklerimizle kaliteli ilişkiler kurmamız, hayatta mutlu ve başarılı olmamız için ihtiyacımız olan bilgileri aktarır. 

***

DTÖ Seminer Programları : 

Kim Kimdir 

İletişimde Ustalık

Başarı Psikolojisi





Gökkuşağı Gökkuşağı Reviewed by Deneyimsel Tasarım Öğretisi on Temmuz 09, 2023 Rating: 5

43 yorum:

  1. İnsan hayata karşı niye direniyordu ki?

    Hayat bize rağmen akıp gidiyordu.

    Umarım bunu anlarız ve yaşarız
    O zaman hayatın ne bambaşka olduğunu, ne nimet olduğuna iman ederiz dilerim

    YanıtlaSil
  2. Kabul ettiğinde çözüm başlıyor. İnsan ise kabul edince yenilmiş zannediyor kendini

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık 🤍
    İşaretleri okuyabilmek için bilincimizin açık olması duasıyla...

    YanıtlaSil
  4. Problemler insana yaşaması için verilmiyor, soru sorulduğunda verdiğimiz tepkiler cevaplarımıza ve bir sonraki sorulara da etki ediyor...İlk uyumlanan, soruyu anlayan ve doğru tepkiyi veren kazanır...

    YanıtlaSil
  5. Bütün mesele çevreden gelen mesajları okumak, doğru tepkiler vermek, farkında olmak, ve tabi ki yetiştirilmek ,doğru tepki ve kararlar için yetiştirilmek şart, eğitimlerimiz bu sebeple çok kıymetli...iyi ki varsınız..🤲🌺

    YanıtlaSil
  6. Hayata dair ne güzel ifade etmişsiniz, elinize emeğinize sağlık🌺

    YanıtlaSil
  7. Zeynep Gizem Karakaya10 Temmuz 2023 11:05

    Doğada umut verecek ne çok mesaj var :) yağmurlardan sonra gökkuşakları, geceden sonra gündüz, çürüyen tohumdan yeni bir hayat çıkması… hatırlattığınız için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  8. Güzel bir yazı olmuş elinize dilinize sağlık. Hayata baktığımızda uyumlanan insanların daha çok sevilip, daha çok saygı gördüğünü görüyoruz. Hem uyumlanıp hem de iz işaret okuyan insanların sağ, danışılan insanlar olduğunu görüyoruz.

    YanıtlaSil
  9. Elinize sağlık
    İnsanın hayata uyumlanması gerektiğini, verilen mesajların okunmasını ne güzel anlatmışsınız

    YanıtlaSil
  10. Elinize emeğinize sağlık çok güzel bir anlatım olmuş.

    YanıtlaSil
  11. Emeğinize sağlık.🌸

    YanıtlaSil
  12. Hiç bir şey bize boşuna duyurulmuyor,yada gosterilmiyor,okumayi bilirsek bizim hayatımız icin mesaji var, çok güzel,faydali bi yaziydi, yüreğinize ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Hocamızın dedigi gibi "Keşke ilk söylenenler ilk söylendiğinde ANLAŞILSAYDI"
    Keşke demek için zararın neresinden dönersek kârdır...
    1 ☕ esliginde ilk seminere katılmanızı tavsiye ederim.... 💐

    YanıtlaSil
  14. Her yağmurdan sonra muhakkak güneş açar… kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Isaretleri gorebilmek ne buyuk bir lux.

    YanıtlaSil
  16. Bilmek ve ugulamak farklı ikili

    YanıtlaSil
  17. Kul plan yapar, Kader gülermiş ne güzel yazı😊

    YanıtlaSil
  18. Kul plan yapar kader gülermiş 🍀

    YanıtlaSil
  19. Emeklerinize sağlık, çok anlamlı bir yazı olmuş 🌺

    YanıtlaSil
  20. Ellerinize sağlık,iz ve işaretleri okuyabilmek önemli hiç birşey birden bire olmuyor gerçekten

    YanıtlaSil
  21. Bir anda güneş bulutların arasından parlak yüzünü gösterdi. Gökyüzünde iki tane birden gökkuşağı belirdi.

    İşte, yaşam da böyleydi.

    Üzüntüler sevinçler birbirini takip ediyordu.

    Hep de edecek....

    YanıtlaSil
  22. Ne güzel anlatılmış, hayatta bize gösterilen olaylar, kişiler hepsinin bir anlamı var hiç biri tesadüf değil .yeterki bakmasını bil.

    YanıtlaSil
  23. Hayat gökkuşağı gibi umut dolu.. Yeter ki fark edip doğru tepki verelim. Bunu hatırlatan güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  24. Agziniza emeĝinize saglik .

    YanıtlaSil
  25. Hayat bize sürekli soru soruyor. Verdiğimiz cevap, bir sonraki soruyu belirliyor. Doğru cevabı verebilmek için soruyu doğru anlamak gerekir.
    Soruyu anlamadığımda, sorandan yardım isterim. “ Bir şey soruyorsun farkındayım. Ama yardım etmezsen, bilemem. Lütfen şu işaretleri anlayabileceğim basitlikte bana göster.” Yeter ki soralım. O bizi hiç bir zaman yalnız bırakmaz!
    Emeğinize, kaleminize, yüreğinize sağlık.👏👏👏

    YanıtlaSil
  26. insanoğlu egosuna yenik düşerek, başına gelenleri kabul etmediği ve uyum göstermediği için hayatla barışık kalamıyordu. Kabul ve uyum

    YanıtlaSil
  27. Elinize sağlık çok güzel

    YanıtlaSil
  28. Emeğinize sağlık yine güzel bir yazi

    YanıtlaSil
  29. Hayatta inişler ve çıkışlar vardır önemli olan hayata uyumlanabilnek.dogru bakarak gorebilmek

    YanıtlaSil
  30. Hiç geçmez dediğimiz acılar da geçer herşeyin geçici olması gibi

    YanıtlaSil
  31. "Oysa hayat bizim kabullenip uyuma geçmemizi bekliyor..." Uyumlanmak insana müthiş bir konfor sağlıyormuş. Direndikçe daha güçsüz oluyor aslında insan. En baskılı en zor anlarda bile uyumlanabilmeyi başarabilsek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  32. Hayatı okuyup ders çıkarmak ve teslimiyet. Kışın sonu bahardır

    YanıtlaSil
  33. Hayatın gerçeklerini bir kez daha kalema aldığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  34. İşaretleri okuyup doğru tepki verebilenlerden olalım

    YanıtlaSil
  35. Hayatın bize sunduğu denklemler aslında basit. Biz hayatın yasalarına uyum göstermeyerek olayları çözümsüz hale getiriyoruz…

    YanıtlaSil
  36. Bir ömrümüz var ve zaman çok kıymetli. İnsan işaretleri bazen anlıyor da doğru anlamlandıramıyor. İşaretleri doğru yorumlayabilmeyi öğrenmek çok önemli.

    YanıtlaSil
  37. Tam ihtiyacım olduğu zamanda. Ihtiyaç gideren bir yazı. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  38. Kul plan yapar kader gülermiş.

    YanıtlaSil
  39. Hayatta her türlü iletişimlerimizde ilk adım kabul ile başlar. Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  40. Uygulanan rahat et 😀

    YanıtlaSil
  41. İşareti alıp uyumlanmak çok güzel

    YanıtlaSil
  42. Mesaj dolu bir yazı... Hem işaret dolu :) hem düşündüren... Kaleminize sağlık 🤍🌿

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.