recent posts

banner image

Olmayan Engel

Yahya Hamurcu

Yeter artık beni rahat bırak!' diye bütün öfkesiyle bağırıyordu. 

Annesi ise bu çığlık çok normalmiş gibi örgüsüne devam ediyordu. Çünkü diyeceğini demiş, noktayı koymuştu. Ama genç kararlıydı. Her şeyden öyle bunalmıştı ki hayatında ne yapmak istediyse bir duvara çarpmıştı sanki. Bu lanet duvarlar olmasa neler neler yapardı. Ama hiç bitmiyorlardı ki.. Bazen annesi, bazen babası, bazen hocası, bazen hayatın kendisi… Daracık bir hücreye hapsedilip sonra kilit üstüne kilit vurulmuş gibiydi yüreği.. 

'Neden hiçbir şey, istediğim gibi gitmiyor bu hayatta?' diye söyleniyor, bir taraftan da kendine kızıyordu. Zaten akşam bankamatikten nakit çekememişti korkusundan. Hiç girmediği bir sokakta bankamatik önündeki lamba sönmüş, o da karanlığa girmeye cesaret edememişti. 

'Keşke paramı çekseydim. Şimdi ücreti vermek için tur şirketine kadar gitmek zorundayım. Diğerleri tanıtım yapan aracıya verip kurtuldu ne güzel' diye düşünüyordu. 

Türlü türlü sorunlar, sorunlar… Düşündükçe karamsarlığı daha da artıyordu. O, özgür olmak isterken, karşısına çıkan her şey, yaşamak istediği hayata engel oluyordu. Yaşanılası şu hayatı, nasıl da yaşanmaz kılıyordu. Hakkı olduğunu düşündüğü şeyler, o vermek istemedikçe, elinden alınmak isteniyordu. 

İnsanın hayatında kaybetmek istemediği şeydir özgürlük. Öyle değil mi? Neden insanlar buna engel olur ki? Neden bir insan istediği her şeyi yapamaz? İstemediği şeyi de yapmak zorunda kalır? 


Ama beşinci kattaki balkonun demirlerine çıkan çocuğu alıkoyan annedir. Onun eğleneceğim zannettiği yerde hevesini yarıda bırakan, tadını kaçırandır. Aşağı düşecekken yerinde durdurandır, kaybedecekken kazandıran. 

Gündüz çok şey yapabilen insanı akşam evine geri getiren, gecenin karanlığıdır. “Şimdi dur ve dinlen” der sessizce. Uyuması, gözünü yumması için ışıkları kapatandır. Gece, gündüze engeldir ama insana şifa olandır. 

Günün ışığı, sabahın canlılığı, hareket eden her canlının gürültüsü uyumaya engeldir. Gündüz geceye karşı durandır ama uyumaktan miskinleşeni ayağa kaldırandır. 

Uzaklık yakın olmaya engeldir. Ama vahşi hayvanlar uzaklarda yaşadığı için insan huzursuz olmaz. Mesafe iki şeyi ayırırken aynı zamanda yakın olmaması gerekenden uzak tutar. 

Bir barajın kapakları, suyun akmasına engelken; onu azken çoğaltan, her kuruyan toprağın, her susayan insanın ihtiyacına koşandır. 

Sürekli lezzet almak isteyene karnının doyması engeldir. Ama midesinin dolması yeme çılgınlığına varmadan, onu sofradan kaldırandır. 

Yavaş ise hızlıya engeldir. Hız yapmanın hazzına rağmen yavaşlayan, kendine engel koyandır. Ama yavaşlatan engel, onu hedefine ulaştırandır. 

Korku, bilmediği sokağa girmek isteyeni yoldan geri döndürendir. İnsanı bilinmezlikten koruyan, bilinende tutandır. Cahilin cesaretine engeldir. 

Sabah olmuş, hazırlıklarını bitirmişti. Tam evden çıkacağı sırada karşı komşunun panikle annesine anlattıklarını duydu. Anlayamadı bir an. “Aşağı mahallede bir amcanın yeni çektiği emekli maaşını çalıp, karanlıkta kaybolmuşlar!..” diye söylemeye gelmiş. “İyi ki ben de girmemişim oraya” dedi kendi kendine. “Neyse gündüz gözüyle çekerim artık”. Telefonunu kontrol edip evden çıkacaktı ki, tur grubuna birbiri ardı sıra atılan 217 adet okunmamış mesajı gördü. Merakla onları açarken, telefonu çaldı. Ekipten bir arkadaşıydı arayan. 
- Alo. 
- Hiç gelme, gezi iptal. Tur şirketi sahteymiş. Para yatırmaya gitmene gerek kalmadı. Öyle bir adres de yok çünkü… 

Hayat sırlarla dolu. Ve insan her zaman duymasa da aslında ona hep sırlarını verir. 

 “Her şey bir şeylere engeldir ama her engel, engel değildir” 




&

Deneyimsel Tasarım Öğretisi, gerçeklikle beslenen bir strateji ilmidir.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi; insanın gerçek amacını amaç edinmiştir…
Kim Kimdir ile başlayan, İlişkilerde Ustalık ve Başarı Psikolojisi ile devam eden programları; insanların kendi dünlerine göre daha mutlu ve daha başarılı olmalarına katkı sağlar.

"İnsanoğlu, yeryüzünde var olduğundan beri
En büyük dostu ve düşmanı hiç değişmedi. 
Aynadaki kişi...
Tek başına neler yapabileceğini keşfet!" 


Olmayan Engel  Olmayan Engel Reviewed by Deneyimsel Tasarım Öğretisi on Aralık 15, 2023 Rating: 5

22 yorum:

  1. İnsanı yeniden düşünmeye, değerlendirmeye götüren harika bir anlatım olmuş. Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. İnsan bazen çok aceleci. Beklemeyi ve iz ve işareti okumayı tercih etmek gerek.
    Ama bu deneyim gerektiren bir meziyet.

    YanıtlaSil
  3. Başımıza gelen olayın neden olmadığını anladığımız da " Bereket olmamış"dediğimiz durumlar ne güzeldir.Bize engel olmayan engeller kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Engel olarak gördüğüm şeyler aslında benim için bir fırsat olabilirmiş. Düşündürücü ve güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  5. Gülcan Karademir15 Aralık 2023 21:56

    Hayatı ilimle okuyabilmek ve anlayabilmek dileğiyle kaleminize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  6. "Her şey bir şeylere engeldir ama her engel, engel değildir” ... Düşündüren çok anlamlı bir yazı olmuş elinize sağlık 🙏

    YanıtlaSil
  7. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Bu yazıda belirtildiği gibi engel olarak gördüğümüz şeylerin bir süre sonra gerçekte engel olmadığını farkettiğimizde iyiki diyoruz…Teşekkürler 💐

    YanıtlaSil
  9. Hayatımızdaki bazı anlık engeller aslında şifamız ve iyiliğimiz için var. Emeğinize sağlık, çok güzel anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
  10. Çok tanıdık olanı çok farklı bir bakış açısıyla aktarmışsınız, elinize sağlık…

    YanıtlaSil
  11. İnsan bilmediğine nasıl ısrarcı... Engelleri engelleme çabası... İnsan enerjisini buna tüketince tükenmişlik sendromu yaşıyor. Engelle de uyumlanmak çözüme ulaştırıyor. Yine düşündüren yeni bir pencere açan yazı👌

    YanıtlaSil
  12. Çünkü insanoğluyuz.Hayatı koştururcasına yaşarken sadece olana odaklanıp varolan gücümüzle ona isyan ediyoruz.Ardındaki manevi gücü hissedebilmeye başladığımız an ise gerçekle kavuşmanın manevi hazzını yaşıyoruz..

    YanıtlaSil
  13. Teşekkürler güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  14. Engel gördüğümüz şeyler bize önemli mesajlar verebilir. O mesajları görebilmek umuduyla…
    Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Bazen engelleniriz ve bunun sebebini bilemeyiz. Sadece durup o engeli yaşamak gerek. Bizim engel dediğimiz kim bilir nelere açılan bir kapı..

    YanıtlaSil
  16. Şer gördüğümüzde hayır var gerçekten de. Ama bunu olay olduktan sonra net bir şekilde anlıyoruz. İşaretleri okuyabilmek be kadar önemli aslında . Elinize sağlık bunu anlatan bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  17. "Her şer de bir hayır vardır" Ne kadar da güzel anlatılmış. Emeğinize, yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  18. "Her şer de bir hayır vardır" Ne kadar da güzel anlatılmış. Emeğinize yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  19. "Her şer de bir hayır vardır" Ne kadar da güzel anlatılmış. Emeğinize, yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel anlamlı düşündüren bir yazı. Ellerinize sağlık .

    YanıtlaSil
  21. Insan bir olayda hassas irdelerse olayin gerçekliğine vakıf olabiliyor.Diger türlü hayatı rastgele yaşıyoruz. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  22. Kaleminize sağlık💐
    “Gece, gündüze engeldir ama insana şifa olandır. ”
    Karşımıza çıkan engelleri böyle lehimize olduğunu geç olmadan anlayabilmek, şifamız olduğunu idrak edip devam edebilmek umuduyla çok teşekkürler…

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.